Μ. Συρεγγέλα: Οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν γιατί υπάρχουν ευήκοα ώτα

Απότοκο των δράσεων που έχουν αναληφθεί και των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών είναι το σπάσιμο της σιωπής για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Μαρία Συρεγγέλα. 

propoli

«Στη χώρα μας ξεκίνησε το “Me Too” γιατί υπάρχουν οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που συμβάλλουν στο να μιλήσουν οι γυναίκες αυτές. Το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν για τα θέματα αυτά αυτή την περίοδο σημαίνει ότι υπάρχουν και τα ευήκοα ώτα αυτή την περίοδο», είπε η Μαρία Συρεγγέλα, η οποία λίγο νωρίτερα είχε ακούσει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαρκή υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι συνιστά “πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία” να μπαίνουν οι πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό κάτω από την ίδια ομπρέλα με τις πολιτικές ισότητας των φύλων.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις στον τομέα της ισότητας των φύλων, μεταξύ των οποίων:
– η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Σύλλογο Ολυμπιονικών για τα θέματα βίας και παρενόχλησης στον αθλητικό χώρο και στην κοινωνία γενικότερα,
– η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων και η διαβούλευση γα το εθνικό σχέδιο δράσης,
– η συγκρότηση 259 ΔΕΠΙΣ,
– η προτεραιότητα άνεργων κακοποιημένων γυναικών στα προγράμματα εργασίας και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ, 
– το πρόγραμμα SHARE για την πιλοτική εφαρμογή του σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις,
– η διασφάλιση παράτασης μέχρι το 2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για όλο το δίκτυο των δομών,
– η μέριμνα για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες- θύματα βίας, με ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid και τις διαθέσιμες υπηρεσίες του δικτύου τα οποία μεταφράστηκαν σε κυρίως ομιλούμενες γλώσσες των γυναικών-προσφύγων.

«Οι ανωτέρω δράσεις αξιολογήθηκαν ως καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας την περίοδο της πανδημίας και η Ελλάδα για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στα δέκα κράτη-κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καλές πρακτικές από το EIGE. Έγινε μάλιστα ρητή αναφορά στο έργο της Ελλάδας και την προστασία των γυναικών-προσφύγων και των μεταναστριών μαζί με τη Φινλανδία και την Πορτογαλία», είπε η υφυπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα εντάσσεται στις πενήντα τρεις χώρες με καλές πρακτικές από τον ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα δέχθηκε συγχαρητήρια από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και για τα δύο νομοθετήματα και για τον ν. 4706/2020 και για τον ν. 4276/2020. Άκρως θετικά ήταν και τα σχόλια από τον ΟΟΣΑ για το έργο της Γενικής Γραμματείας με ειδική μνεία στη νομοθεσία. Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι πολιτικές ισότητας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση διαφαίνεται και από την αλλαγή που επέρχεται στις συνειδήσεις και στη νοοτροπία γυναικών και ανδρών.

Επομένως, τα πραγματικά δεδομένα και τα στοιχεία -γιατί δεν έχουμε ιδεοληπτικές συμπεριφορές και δεν μιλάμε γενικώς και αόριστα για μείωση των πολιτικών ισότητας στη χώρα, χωρίς να το αποδεικνύουμε στην πράξη- φαίνονται από την καθημερινότητα των ανθρώπων», ανέφερε η υφυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: υποβάθμιση της πολιτικής ισότητας

«Εσείς λέτε ότι αναβαθμίζετε τις πολιτικές ισότητας. Εμείς πάλι ισχυριζόμαστε ότι η ισότητα των φύλων δεν σας ενδιαφέρει, δεν είναι καθόλου στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, αφού έχουν περάσει δεκαοκτώ μήνες και δεν έχετε εκπονήσει ακόμα ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης, αλλά ούτε προτίθεστε να εφαρμόσετε και αυτό που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, απευθυνόμενη στην υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα, και προσέθεσε: «Δεν έχετε ούτε μία δημόσια παρέμβαση σε κοινωνικά ζητήματα που άπτονται του τομέα σας. Έχει ανοίξει εδώ και έξι μήνες μια συζήτηση για το οικογενειακό δίκαιο. Πού είστε; Μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετείται γι’ αυτό. Πήρατε θέση; Θα διαβουλευτείτε με τον υπουργό Δικαιοσύνης; Είστε συναρμόδια υπουργός; Θέλουμε μια απάντησε σε αυτό«.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις καταγγελίες για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους βιασμούς σε χώρους εργασίας, και τη ραγδαία αύξηση περιστατικών έμφυλης βίας την περίοδο της καραντίνας. «Θα περιμέναμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ενίσχυση του δικτύου δομών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Επίσης, πού είναι οι προτάσεις σας για το Ταμείο Ανάκαμψης;», είπε η Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξηλώνει μια σειρά πολιτικών ισότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως η Θεματική Εβδομάδα στα σχολεία, η ποσόστωση φύλου 40% στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ποσόστωση φύλου στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών σωματείων» και ζήτησε “επιστροφή” της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Η κριτική που σας κάνουμε, ξεκινά από τη μετακίνηση των πολιτικών Ισότητας από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας, που στην ουσία αποτελεί από μόνη της αλλαγή προτεραιοτήτων, αποτελεί δομική αλλαγή που αλλάζει τη θέση του κρατικού φορέα για την ισότητα στο σύστημα του συνόλου του κρατικού μηχανισμού και περιορίζει το αντικείμενο σε ένα υπουργείο, ενώ θα έπρεπε να έχει διατομεακό χαρακτήρα», είπε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

©Πηγή: amna.gr

Loading