«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αφουγκραστούν οι Βρυξέλλες τις ανησυχίες των πολιτών», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Δημοκρατική» της Ρόδου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Αναφερόμενος ειδικότερα στην εκδήλωση με θέμα «Η Νησιωτικότητα ως Προτεραιότητα για το Μέλλον της Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Καστελλόριζο, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «έγινε στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης για να σταλεί το μήνυμα ότι κανένας στην Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει πίσω, όσο μακριά κι αν βρίσκεται από την ενδοχώρα» και ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει έμπρακτα και το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της για τους Ακρίτες των συνόρων της, καταστρώνοντας μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, για να τους στηρίξει.
Ερωτηθείς για την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας από την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζουμε απειλή πολέμου, casus belli. «Εφόσον η Τουρκία διατηρεί τον αποβατικό στρατό του Αιγαίου ενεργό και προβαίνει καθημερινά σε πράξεις αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα νησιά και τα σύνορά μας», διαμηνύει. Υπογράμμισε περαιτέρω πως «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, θέλουμε να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας και έχουμε αποδείξει ότι τασσόμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, όμως δεν αφήνουμε και δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη».
Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας νέας εργαλειοποίησης από πλευράς Τουρκίας του μεταναστευτικού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «είμαστε και αποφασισμένοι να τα κρατήσουμε ασφαλή [σ.σ τα σύνορα] και προετοιμασμένοι επιχειρησιακά να απωθήσουμε κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς λόγους».
Εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή του διάσταση, σημείωσε πως όσο κι αν το μεταναστευτικό έχει διχάσει σημαντικά τα κράτη-μέλη, η Ευρώπη δεν μπορεί να μένει αδρανής σε όσους προσπαθούν να την αποσταθεροποιούν. «Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που πρέπει να στείλει σε όσους επιβουλεύονται τη συνοχή της» τόνισε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως η απάντησή της στην αύξηση τιμών ενέργειας πρέπει να είναι διπλή: η ενεργειακή της αυτονομία και η στροφή της στην πράσινη ενέργεια. «Για να γίνει αυτάρκης ενεργειακά, η Ένωση πρέπει κατ’ αρχάς να πάψει να προμηθεύεται την ενέργειά της αποκλειστικά από συγκεκριμένες πηγές, συντηρώντας μονοπωλιακές εξαρτήσεις. Παράλληλα, πρέπει να διαφοροποιήσει και το ενεργειακό της μείγμα, στρεφόμενη σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές. Άλλωστε, δεν υπάρχει δίλημμα πράσινης και φτηνής ενέργειας, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, τα ορυκτά καύσιμα μας στοιχίζουν περισσότερο λόγω του κόστους των ρύπων» διευκρίνισε.
Καταληκτικά, ανέφερε πως σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και λόγω της συγκριτικών της πλεονεκτημάτων από άποψη γεωγραφίας και κλίματος έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη που θα διαμορφωθεί. «Μπορούμε να γίνουμε, πέρα από φυσική, και ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη» επισήμανε.
Δείτε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύει τα νησιά της απέναντι στην διαρκή Τουρκική απειλή
- Αψιμαχίες και αντιπαραθέσεις στην Νέα Σμύρνη, αναστάτωση στον Απόλλωνα μετά την ήττα από την Μπρέσια
- Τζούντο: Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το Cadet European Cup 2024
- Μυτιλήνη: Απελπισία και καθυστέρηση στον σήμα κινδύνου
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Συνεχίζει την πορεία του με έξι διαδοχικές νίκες
- Ζελένσκι: Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα για αντίδραση μετά την επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο