«Οράματα, αφηγήματα και δόγματα που αντιστρατεύονται το Διεθνές Δίκαιο, διαστρεβλώνουν την ιστορία και αψηφούν την κοινή λογική, δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν θέση στο σύγχρονο κόσμο» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την παρέμβασή του στo σημερινό 5o Υπουργικό Περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θεσμοθέτηση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης.
Στο ίδιο πλαίσιο, όπως γνωστοποιείται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την απόλυτη δέσμευση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας και προσέθεσε ότι «ενέργειες που αμφισβητούν την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα- συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης των φυσικών πόρων- αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας και υπονομεύουν την αρχή της καλής γειτονίας».
Επίσης, γίνεται γνωστό ότι ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για όλη την περιοχή, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και συμπλήρωσε: Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει δημιουργήσει ένα δραστήριο δίκτυο τριμερών συνεργατικών σχημάτων στην περιοχή με αναπτυσσόμενη δυναμική σε πολιτικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ενεργά την Ευρω-Μεσογειακη Συνεργασία. «Μόνο με ένα κοινό στρατηγικό όραμα, μπορεί η Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι, να γίνει και πάλι μια θάλασσα ειρήνης κι ευημερίας, ενώνοντας όλους τους λαούς της» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους οι αιτίες του μεταναστευτικού προβλήματος και να τιμωρηθούν αυστηρά τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη». «Κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον είναι μη αποδεκτή», σχολίασε.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της ανάγκης καταπολέμησης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, της ρητορικής μίσους και των πρακτικών εργαλειοποίησης της θρησκείας.