Μ. Βαρβιτσιώτης: «Οι διαχωριστικές γραμμές δε βοηθούν την Ευρώπη»

Για μία σειρά από σημαντικά θέματα τοποθετήθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας που ξεκινά σήμερα, θα είναι κρίσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, προκειμένου να μην μείνει το ευρώ εκτεθειμένο σε ενδεχόμενες επιθέσεις χρηματαγορών, με κίνδυνο την αύξηση των επιτοκίων. «Οι διαχωριστικές γραμμές δε βοηθούν την Ευρώπη», σημείωσε με νόημα.

Η τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Άγκυρα, αλλά παράλληλα δεν πρόκειται να δεχθεί την οποιαδήποτε νομιμοποίηση των τουρκικών προκλητικών διεκδικήσεων. Κάλεσε επιπλέον την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί προκλητικές συμπεριφορές, που βασίζονται στην πολιτική των κανονιοφόρων.

Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Βαρβιτσιώτης ευθυγραμμίστηκε με τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα σημάνει ότι η Τουρκία επιστρέφει σε έναν οθωμανικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, κάτι επιβλαβές για τις σχέσεις της με τη Δύση και την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό»

Τέλος κλήθηκε να σχολιάσει και την επανέναρξη των τουριστικών πτήσεων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό. «Η χώρα μας έχει αποκτήσει προφίλ εξαιρετικής σοβαρότητας στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Σταϊκούρας: «Γενναία μείωση προκαταβολής φόρου, έως και 100%»