Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα να απαντήσει συντεταγμένα απέναντι στην εθνική, υγειονομική και οικονομική κρίση

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα να απαντήσει συντεταγμένα απέναντι στην εθνική, υγειονομική και οικονομική κρίση

Ως την «απόλυτη καταιγίδα» χαρακτήρισε το ιδιαίτερα πιεστικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα το 2020, «δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει τρεις παράλληλες κρίσεις- εθνική, υγειονομική και οικονομική», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε, η χώρα μας επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αφού τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι περνάμε κάτω από τον πήχη των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση του 2020.

Σε παρέμβασή του κατά τη διαδικτυακή συζήτηση «Covid-19 & Οικονομία: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες της Ανατολικής Μεσογείου», ο κ. Βαρβιτσιώτης συνέστησε αυτοσυγκράτηση, πολλή δουλειά και πολύ μεγάλη σοβαρότητα, ώστε συντεταγμένα να αντιμετωπίσουμε την κρίση ως κοινωνία και οικονομία. «Και βέβαια να μη χάσουμε έστω και ένα ευρώ από αυτά που μπορούμε να παράγουμε προς χάριν λαϊκιστικών αντιλήψεων ή fake news» προσέθεσε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν οι Έλληνες προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά την οικονομική κρίση, γεγονός που προσδίδει στοιχεία πολιτικής σταθερότητας στο πολιτικό μας σύστημα και γεμίζει την κυβέρνηση με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντί τους».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση και να πιάσει το νήμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Πράσινης Ανάπτυξης, «αρκεί να ρίξουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τον τομέα μας και να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και τις δυνατότητες των Ελλήνων. Να δημιουργήσουμε πρώτα από όλα τις συνθήκες της κοινωνικής συνοχής, αντοχής και αντίστασης της εθνικής οικονομίας Να μην κοιτάζουμε αναπτυξιακά μοντέλα της δεκαετίας του ’70 και του ’80, τα οποία δεν μπορούν να ισχυροποιήσουν τη θέση μας μετά την κρίση».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αποφασίζει να καταφύγει σε εργαλεία αμοιβαιοποίησης του χρέους, ενώ η Ελλάδα είναι από τις πλέον ευνοημένες χώρες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η δική μας ήταν μια διαπραγμάτευση που τελικά έφερε αποτελέσματα». Και προσέθεσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει άμεσα να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, ώστε να είναι από τις πρώτες χώρες το πρόγραμμα των οποίων θα εγκριθεί.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η επιστημονική κοινότητα για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας, ιδίως με την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της ευστροφίας των Ελλήνων, όπως σημείωσε. «Αν αφήσουμε την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών στην διασπορά ψευδών ειδήσεων, ιδίως σε ό, τι αφορά την πανδημία, πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε μία κοινωνία βαθιά διχασμένη», κατέληξε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης του ΕΚΠΑ Ν. Μαραβέγιας, ο πρόεδρος ΚΕΠΕ, καθηγητής Π. Λιαργκόβας, ο πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας και ο λέκτορας Δημοσίων Πολιτικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Χ. Χρυσομαλλίδης.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play