Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα “στρώνει χαλί” για ψηφιακούς νομάδες και επενδυτές
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα “στρώνει χαλί” για ψηφιακούς νομάδες και επενδυτές

Την επιθυμία της Ελλάδας για προσέλκυση επενδύσεων υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο διεθνές ψηφιακό συνέδριο «Ελλάδα: Ανταγωνισμός για τα παγκόσμια ταλέντα» (Greece: Competing for Global Talent) που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum.

«Στρώνουμε “χαλί” για ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας για επενδυτικούς λόγους μετά την πανδημία», ήταν το μήνυμα του υπουργού.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγγειλε την Blue Carpet Policy, μία ολοκληρωμένη πολιτική για την τόνωση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, η οποία, όπως ανέφερε, στόχο έχει «την προσέλκυση τόσο των ψηφιακών νομάδων όσο και ευρύτερα ανθρώπων με επενδυτικό-επιχειρηματικό προφίλ».

Η visa για τους ψηφιακούς νομάδες, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι μια ακόμα ψηφίδα στο πλαίσιο αυτής της ολοκληρωμένης πολιτικής με τίτλο «Blue Carpet Policy» που κινείται στη λογική μιας απλής, άμεσης, λειτουργικής και ψηφιοποιημένης διαδικασίας.

Όπως υπογράμμισε, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τρέχει αυτή τη στιγμή με ψηφιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και απόδοσης αλλά και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου του υπουργείου Εξωτερικών, θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Δημιουργία visa για ψηφιακούς νομάδες

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προχωράει στη δημιουργία μιας visa για ψηφιακούς νομάδες σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και θα αφορά «ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας και με ένα laptop στα χέρια μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο οικονομικό γίγνεσθαι σε όλη την υφήλιο».

Πρόκειται για «ανθρώπους υψηλού εισοδήματος, που παράγουν και λειτουργούν στην παγκόσμια οικονομική σφαίρα». Μάλιστα, τόνισε ότι το Brexit επιτείνει την πρόκληση των ψηφιακών νομάδων, καθώς «χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποφασίσει να φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία για λόγους πρόσβασης στο ευρωπαϊκό σύστημα και θέλουν να βρουν το νέο τόπο εγκατάστασης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επιπλέον υπογράμμισε ότι το υπουργείο στοχεύει στην ανάταξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, «χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του να διευκολύνει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της χώρας μας, την καλύτερη προβολή της και βέβαια την πρόσβαση σε αυτό που λέμε διαμονή στην Ελλάδα».

«Ήδη προχωρήσαμε στην Business Visa, μία visa που αφορά τον επαγγελματικό χώρο», ενώ επίσης σημείωσε ότι «υιοθετήσαμε τη Student Visa για να μπορέσουν ξένοι φοιτητές πέρα από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι αυτή «θα γίνει πράξη όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις παρεμβάσεις σαν μια συνολική πολιτική που θα καλωσορίζει και θα λέει “ καλώς ήρθατε” σε όλους τους ξένους που θα θέλουν να εγκατασταθούν εδώ».

Δείτε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: Αν η Τουρκία επιθυμεί την προσέγγιση με την ΕΕ, πρέπει να είναι προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading

Play