Μ. Βαρβιτσιώτης: Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι ένα θετικό βήμα

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι ένα θετικό βήμα

«Θετικό βήμα» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη στον ρ/σ REAL FM.

Προσέθεσε, ακόμη όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, πως είναι καλύτερα να βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά να υπάρχει ένταση στο πεδίο και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κρατώντας παράλληλα ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου.

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Μ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα, σημείωσε ότι «κύλησε ομαλά, χωρίς αναταράξεις, τις οποίες κάποιοι θα περίμεναν να συμβούν». «Νομίζω ότι το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα, ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε ακροατήριο γι’ αυτά που την προβληματίζουν στις σχέσεις της με την Τουρκία, οδήγησαν σε ένα κλίμα, δεν θα έλεγα συνεννόησης, αλλά πιο ήπιων τόνων από αυτό που έχουμε συνηθίσει από την τουρκική πολιτική ηγεσία» ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σημείωσε πως στη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών τέθηκαν από την ελληνική πλευρα όλα τα ζητήματα που μας προβληματίζουν, της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και των παραβιάσεων, θυμίζοντας ότι ο Ν. Δένδιας τα έθεσε αυτά και δημοσίως την Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να διεθνοποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ώστε σήμερα να έχουν γίνει κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Νομίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, γι’ αυτό έχει επιλέξει τελικά -μετά τη διπλωματική της περιθωριοποίηση και όλα αυτά τα κακά μηνύματα που φτάνουν και από τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από την Ουάσινγκτον- να χαμηλώσει τους τόνους στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, χωρίς να σημαίνει ότι λύθηκαν τα μεταξύ μας ζητήματα. Μια επίσκεψη που κυλά ήρεμα δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε λήξει τα μεταξύ μας ζητήματα» επισήμανε.

Δείτε επίσης: Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η Τουρκία ήρθε στο τραπέζι, χωρίς η Ελλάδα να υποχωρήσει από τις πάγιες εθνικές θέσεις της»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading