Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία έχει «χρωματίσει» τον εαυτό της ως ταραξία και παράγοντα αστάθειας στη ΝΑ Ευρώπη

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία έχει «χρωματίσει» τον εαυτό της ως ταραξία και παράγοντα αστάθειας στη ΝΑ Ευρώπη

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, καθώς θα ακολουθήσει μια σειρά από κινήσεις της ελληνικής πλευράς το επόμενο διάστημα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως ήδη συζητείται η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας, «ιδιαίτερα σε σχέση με την Ιταλία, με την οποία η συζήτηση είναι και εξαιρετικά προχωρημένη και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα». Επίσης, σημείωσε πως με την Αίγυπτο ήδη έχουν ξεκινήσει αυτού του είδους συζητήσεις».

Παράλληλα, επισήμανε πως η Τουρκία έχει καταφέρει να αυτο-απομονωθεί και να χρωματίσει τον εαυτό της ακριβώς με τα χρώματα του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, απασχολώντας το δημόσιο λόγο με αρνητικές εξελίξεις συνεχώς τους τελευταίους μήνες. Εκτίμησε δε ότι «σε αυτήν την αναθεώρηση των δυνάμεων γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου που επιχειρεί ο Ερντογάν έχει μέχρι στιγμής αποκτήσει περισσότερους εχθρούς και λιγότερους φίλους».

Σε άλλη συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Αυτό που περιμένουμε από τη Σύνοδο Κορυφής είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, μία ξεκάθαρη θέση σε σχέση με το παράνομο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση επίσης του γραφείου του.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «εάν η Ευρώπη εκφραστεί με μια και ξεκάθαρη φωνή, αυτό ανεβάζει τον πήχη για την τουρκική πλευρά, η οποία θα σκεφτεί δύο και τρεις φορές τι θα κάνει από δω και πέρα». «Θεωρώ» σημείωσε «ότι δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας η περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση των σχέσεών της με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της». Πρόσθεσε, δε ότι «το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης θέλουμε να διατηρηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε η διπλωματική σύγκρουση να μην μετατραπεί σε στρατιωτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με κάθε τρόπο».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play