Στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα και την εξέταση του Προγράμματος εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022 συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
“Είναι ευτυχές, που η φετινή χρονιά ξεκινά με τη γαλλική προεδρία, διότι η Γαλλία είναι από τις κεντρικές δυνάμεις που στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που έχει επενδύσει το πολιτικό μέλλον της στην εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών, και ο Πρόεδρος Μακρόν έθεσε, ήδη από την ανάληψη της Προεδρίας του το 2017, το στόχο να πάμε στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης“, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σημείωσε μάλιστα ότι η ανάγκη για εμβάθυνση αυτής της στρατηγικής αυτονομίας, προκύπτει από τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή, από τη γεωπολιτική αλλαγή, τη μετατόπιση ενδιαφέροντος των ΗΠΑ από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, την αναγέννηση των αυτοκρατορικών τάσεων της Ρωσίας, την ανάδειξη της Κίνας σε παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό παίκτη, την ανάδειξη άλλων οικονομιών ως μοχλών παγκόσμιας ανάπτυξης, και παράλληλης υστέρησης της ίδιας της ΕΕ.
Ως παράδειγμα ο κ. Βαρβιτσιώτης έφερε την έλλειψη ενεργειακών πόρων, που μας έχει κάνει «ευάλωτους» στις ραγδαίες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αέριου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε ψευδοδίλημμα το εάν η πράσινη ενέργεια αντιμάχεται τη φθηνή ενέργεια: Η αειφορία της πράσινης ενέργειας μας κατοχυρώνει στο μέλλον, μας καθιστά ελεύθερους από γεωπολιτικές εξαρτήσεις, ενώ συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής.
Τόνισε ωστόσο, ότι κατά τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πολυσπερμία των διαθέσιμων πηγών. Δεν μπορεί να αγνοεί η Ευρώπη ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όταν την ίδια στιγμή αισθάνεται εξαρτημένη από τα κοιτάσματα από τη Ρωσία, και να συζητούνται στα πρωτοσέλιδα, κατά πόσο θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία με απαγόρευση εξαγωγών αερίου προς τη ΕΕ…».
Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο θέμα της άσκησης βέτο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρώπης δεν σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη θα χάσουν και θα θυσιάσουν οποιεσδήποτε εγγυήσεις έχουν για την άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.
Επεσήμανε, δε, ότι αν μας πληγώνει πολλές φορές το γεγονός ότι δεν καταλήγουμε σε ομοφωνία στο θέμα των κυρώσεων, γιατί κάποιοι άλλοι βλέπουν το συμφέρον τους, το ίδιο να σκεφτούμε ότι είναι μία δικλείδα ασφαλείας, που θωρακίζει και τη δικιά μας συμμετοχή.
Σε μία Ένωση, στην οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν την ίδια έκταση, τον ίδιο στρατό, τον ίδιο πληθυσμό, την ίδια οικονομία, αλλά υπάρχουν χώρες μικρές, χώρες μεσαίες και χώρες ισχυρές, η προστασία των μικρών και μεσαίων χωρών, σε αυτό το κοινό εγχείρημα, είναι η ομοφωνία, παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε:
“Θα μπορούσαμε να δούμε κατάργηση της ομοφωνίας σε άλλες αποφάσεις. Παραδείγματος χάρη, στην ενοποίηση φορολογικών πολιτικών, στην ενοποίηση δομών του κράτους [..] Σε πολιτικές που σήμερα δεν αποτελούν το σκληρό πυρήνα της ένωσης, θα μπορούσαμε να δούμε αλλαγή συνθηκών σε μία τέτοια κατεύθυνση [..] Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όμως όχι”.
Τέλος, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, είπε ότι “προσπαθούμε να διευκολύνουμε στην άρση των οποιοδήποτε δυσκολιών υπάρχουν, λόγω του βουλγαρικού βέτο αυτή τη στιγμή, για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής: Υπενθυμίζουμε όμως σε όλους τους τόνους, ότι αυτή δεν είναι μια πορεία μη αναστρέψιμη. Εάν σε περίπτωση οι βόρειοι γείτονες μας αποφασίσουν να αλλάξουν τη στάση τους σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αντίστοιχα και η Ελλάδα θα μεταβάλει τη στάση της. Και νομίζω, ότι πολύ σωστά δεν έχουμε κυρώσει τα συγκεκριμένα μνημόνια μέχρι σήμερα στην ελληνική Βουλή”.
Αλλωστε, πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, “επειδή υπήρξα συνομιλητής και της προηγούμενης σκοπιανής κυβέρνησης -αναμένω και τις συνομιλίες μου με τη καινούρια κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας- θέλω να σας πω, ότι δεν άκουσα από τη δικιά τους πλευρά την όχληση για την κύρωση των μνημονίων αυτών, αντίθετα την άκουσα μόνο, επίμονα, από τον ΣΥΡΙΖΑ”.
“Θεωρώ ότι, επειδή είναι μια δύσκολη κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία, καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε στη διάθεσή μας όσο περισσότερα διπλωματικά όπλα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Δείτε επίσης: Ανδρουλάκης: «Πρέπει να υπάρχει όραμα ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας»
- Διαγραφή Σαμαρά: Ζυμώσεις για τη δημιουργία νέου κόμματος
- Τραμπ προτείνει τον Σον Ντάφι για υπουργό Μεταφορών: Από την τηλεόραση στο υπουργικό αξίωμα
- Ο Φουκώ και η Σχέση του με τον Χέγκελ
- Διεισδύοντας στην ψηφιακή εποχή: Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου αναδημιουργείται χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Οι στάσεις των Ελλήνων απέναντι στον Τραμπ και οι επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις