Μ. Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να χτίσουμε τη στρατηγική εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Μ. Βαρβιτσιώτης: Πρέπει να χτίσουμε τη στρατηγική εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας να λυθούν πολλά από τα διμερή ζητήματα με την Αλβανία πριν οριστικοποιηθεί το άνοιγμα των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, δηλαδή πριν από την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά την κατ’ ιδίαν, αρχικά, συνάντηση με τον επικεφαλής της αλβανικής διαπραγματευτικής ομάδας, πρέσβη Ζεφ Μάζι (Zef Mazi) και τις μετέπειτα συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σε κοινές δηλώσεις μετά τις συναντήσεις, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στη γεωγραφία, την ιστορία, την ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας και τους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, και ανέδειξε τα βασικά βήματα στα οποία θα πρέπει να χτιστεί η στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. «Η αναγνώριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας και του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού, η αναγνώριση των δικαιωμάτων στην περιουσία των Ελλήνων της Αλβανίας και η άρση των οποιοδήποτε αμφισβητήσεων στα διμερή μας θέματα είναι ένα βασικό βήμα πάνω στο οποίο θα πρέπει να χτίσουμε τη στρατηγική εμπιστοσύνης, η οποία θα αποκτήσει από μόνη της μια δυναμική, όπως ακριβώς είπε και ο πρωθυπουργός χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τις συναντήσεις, ο επικεφαλής της αλβανικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, μετέφερε στον αναπληρωτή υπουργό και στην ελληνική αντιπροσωπεία τις κινήσεις τις οποίες η αλβανική πλευρά κάνει για να προχωρήσει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα υποστηρίζει από το 2003 τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τον περασμένο Απρίλιο, στη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ, συναποφάσισε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τόσο σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου σε ό,τι αφορά αυτή τη διευρυνσιακή πορεία της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κλίμα της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «με τον Μάζι είχαμε μια πολύ ειλικρινή και σε βάθος κουβέντα». Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο κ. Μάζι έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, «γιατί αντιλαμβάνεται και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και τις προκλήσεις μπροστά μας, αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται».

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ επισήμανε πως έρχεται με μεγάλη χαρά στην Αθήνα, σε μια από πρώτες πρωτεύουσες με τη νέα του ιδιότητα, με αίσθηση μεγάλου θαυμασμού για τις διμερείς ιστορικές σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικές.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε πως συζητήθηκαν τα ζητήματα ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ο κ. Μάζι ευχαρίστησε τον κ. Βαρβιτσιώτη για την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας ως προς τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας, αλλά και τη βοήθεια της στο Συμβούλιο του Ζάγκρεμπ για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο σημείο αυτό, ο Αλβανός αξιωματούχους είπε πως «η υποστήριξη της Ελλάδας εκτιμάται πάρα πολύ από την αλβανική κυβέρνηση και τον αλβανικό λαό» και σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές γέφυρες επικοινωνίες, αναφερόμενος στην ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα «και έχουν ενσωματωθεί θαυμάσια στην ελληνική κοινωνία».

Επιπλέον ευχαρίστησε την Ελλάδα για την τεχνική βοήθεια, ιδίως για νομικά ζητήματα.

Επίσης συζητήθηκαν, όπως ανέφερε, ζητήματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του κράτους δικαίου στην Αλβανία που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ΕΕ.

Συμφωνήθηκαν επίσης, επισήμανε ο κ. Μάζι, ορισμένες πτυχές που συνδέονται με την έγκριση ορισμένων κανονισμών για την εφαρμογή του νόμου για τις εθνικές μειονότητες στην Αλβανία.

Δημήτρης Μάνωλης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play