Μ. Βορίδης: Αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων ως βασική προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας

«Δουλεύουμε για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και με βάση αυτό θα κριθούμε», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στη Realnews. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέρει πως «όσοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών διαβάζουν λάθος τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος». Εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ότι η αύξηση του εισοδήματος είναι η προτεραιότητα της δεύτερης τετραετίας.

Απαντώντας για τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος και το στίγμα της παρέμβασης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκε για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας και θα το αποτιμήσουν οι πολίτες στο σύνολο του πολιτικού κύκλου». Υπογραμμίζει επίσης ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές αρχές και εφαρμόζεται σε ένα καθορισμένο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον».

«Η βασική προτεραιότητά μας για τη δεύτερη τετραετία είναι η αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών. Το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί από 18% πριν από 5 χρόνια σε περίπου 9,6% σήμερα, επιβεβαιώνει τη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Δημιουργήθηκε λόγω των επενδύσεων που προσελκύουμε και της αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι επενδύσεις δεν έρχονται μόνες τους· προσελκύονται γιατί εμπιστευόμαστε την ιδιωτική οικονομία, μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών και επιταχύνουμε τις αδειοδοτήσεις».

Σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, «όλα αυτά είναι πρακτικές συνέπειες μιας μεγάλης ιδεολογικής μάχης που έχει κερδηθεί: της μάχης της ελευθερίας απέναντι στις σοσιαλιστικές και κολλεκτιβιστικές οικονομικές αντιλήψεις». Τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη επέτρεψε την αύξηση του κατώτατου μισθού και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με την αποτελεσματική εκτέλεση του προϋπολογισμού να επιτρέπει αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. «Η διατήρηση πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών είναι μια βαθιά ιδεολογική επιλογή», προσθέτει.

Απαντώντας αν η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι αυτή «προφανώς αποτελεί στόχο της κυβέρνησης», αλλά διευκρινίζει ότι «αν απομονωθεί, αποχρωματίζει τη συζήτηση». Εξηγεί ότι όλοι οι πολιτικοί και τα πολιτικά συστήματα ανταγωνίζονται για την υπόσχεση μιας καλύτερης καθημερινότητας και διατυπώνει την ανάγκη πολιτικών που θα επιτύχουν όσον το δυνατόν περισσότερα για όσους περισσότερους.

«Σκοπός μας είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού μας προγράμματος, όσων δεσμευθήκαμε. Υπό αυτή την έννοια, η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών είναι πάντα προτεραιότητα. Είπαμε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ και θα κριθούμε με βάση αυτόν το στόχο. Επίσης, θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις», καταλήγει.

Όσον αφορά τις πηγές κοινωνικής δυσαρέσκειας, αναφέρει ότι «έχουμε αναλύσει τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος» και ότι ο ανασχηματισμός του Ιουνίου υπήρξε μια πολιτική απάντηση. Επισημαίνει ότι οι πολίτες «στρέφουν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση», καθώς αυτή είναι η μόνη που υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο για το έθνος.

Όπως σημειώνει, «στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι πολίτες έβαλαν τη Νέα Δημοκρατία πρώτη με 14 μονάδες διαφορά». «Οι πολίτες γνωρίζουν πως μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο», προσθέτει.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κεντρώα ιδεολογία, αναφέρει ότι «το κέντρο είναι πολιτική και εκλογική συμπεριφορά». Τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία ενώνει άτομα με διαφορετικές πολιτικές καταβολές μέσω ενός συνεκτικού κυβερνητικού προγράμματος που στηρίζει μεγάλες στρατηγικές επιλογές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Σε ερώτημα σχετικά με το αν προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τον πήχη για την αυτοδυναμία ή να αυξήσει το όριο εισόδου στη Βουλή, αναφέρει ότι είναι «ένα ζήτημα που δεν έχει απασχολήσει και είναι εντελώς άκαιρη συζήτηση».

©

Loading