Μ. Βορίδης: Τι προτάσεις έχουν τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ για το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα;

Μ. Βορίδης: Τι προτάσεις έχουν τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ για το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα;

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ξεκίνησε από το βασικό θέμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το «ενωτικό τηλεφώνημα Μητσοτάκη» προς τους πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, για την επετειακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί «πάντα έχουν μια πιο ειδική μεταχείριση» και «την αξίζουν, είναι πρώην πρωθυπουργοί και (διατελέσαντες) πρόεδροι της παρατάξεως». Τόνισε ότι η κίνηση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «πολύ θετική» και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν θα παραστούν τελικά. Υπογράμμισε, επίσης, ότι έχει προηγηθεί συνέδριο για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη συζήτηση εντάχθηκε το θέμα με την ερώτηση των ένδεκα βουλευτών, όπου το μείζον είναι «η ύπαρξη σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση». Ο υπουργός σημείωσε ότι «δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις». Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση, παρατήρησε ότι «επειδή είναι πολύ πυκνές οι κυβερνητικές δράσεις, καμιά φορά μπορεί και να ξεχνάει κανείς το τι έχει ψηφίσει». Αυτό επιτρέπει στον βουλευτή να θυμηθεί ή να αποσαφηνίσει ζητήματα.

Στο θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «ο μόνος που θα προκαταλάβει -όταν έχει έλθει η ώρα να πάρει την απόφασή του- είναι ο πρωθυπουργός». Κατέστησε σαφές ότι «η συζήτηση θα ανοίξει τη χρονική στιγμή που πρέπει» και ότι «δεν είναι σωστό με εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανοίγει μια δημόσια συζήτηση για το τι θα κάνουμε».

Η συνέντευξη εστίασε και στο τοπίο δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος, με τον υπουργό να αναφέρει ότι «το μείζον είναι να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες». Υποστήριξε ότι τα κόμματα αυτά «υποτίθεται ότι αναδεικνύουν ελλείψεις στη μεταναστευτική πολιτική και τα ζητήματα δημόσιας τάξης». Επιπλέον, έχουν «πιο πατριωτικές», πιο σκληρές θέσεις σε εξωτερικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, δήλωσε ότι «εφαρμόζουμε μια αυστηρή, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική: φράχτης, έλεγχος των θαλασσίων συνόρων, ταχεία διεκπεραίωση του ασύλου». Υπογράμμισε ότι η μείωση των παράνομων μεταναστών σχετίζεται με τον διάλογο με την Τουρκία, αναρωτώμενος «τι περισσότερο θέλουν να κάνουν αυτά τα κόμματα;». Ζήτησε από αυτά να προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, ώστε να υλοποιηθεί άμεσα.

Για τις κατηγορίες περί ενδοτικότητας του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε «να πουν τι έχει χάσει η Ελλάδα», τονίζοντας ότι «η επιθετική Τουρκία δεν κέρδισε τίποτε, σύρθηκε σε διάλογο και ο διάλογος έχει αποτέλεσμα». Επίσης, διερωτήθηκε «σε τι έχει μετακινηθεί η θέση της Ελλάδος» από την πάγια θέση της για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Ο υπουργός επίσης αμφισβήτησε αν υπάρχει κυβέρνηση που έχει κάνει πιο αποτελεσματικό αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα τα τελευταία 30-40 χρόνια. «Πώς φυλάττεις τα σύνορά σου; Με λόγια; Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τεράστια ποσά για αυτό», δήλωσε, ζητώντας από τα συγκεκριμένα κόμματα να απαντήσουν τι θα ήθελαν να κάνει περισσότερα η κυβέρνηση.

Η συνέντευξη έκλεισε με αναφορά στην πυρκαγιά στην Κορινθία, όπου ο υπουργός παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά σχολίασε ότι «αντικειμενικά αυτή την περίοδο, με εξαίρεση της φωτιάς στην Αττική, έχουν σβήσει πολλές φωτιές και οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη».

©

Loading