Τα θέματα της οικονομίας και μικροοικονομίας αποτέλεσαν τον κύριο άξονα στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο «Mega». Η συζήτηση άρχισε με την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση.
Μετά την ευχή του για «καλή επιτυχία» στον νέο πρόεδρο, ο υπουργός εστίασε στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αξιωματική αντιπολίτευση» (key001). Σημείωσε ότι η απώλεια αυτής της θέσης είναι ένα γεγονός που «δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» στην ελληνική πολιτική ιστορία, παρατηρώντας επίσης την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με το ΠΑΣΟΚ να συσπειρώνει δυνάμεις που δεν είχε στο παρελθόν.
Ακολούθως, η συζήτηση στράφηκε γύρω από την οικονομική καθημερινότητα, με τον υπουργό να δηλώνει ότι «το κόστος ζωής των πολιτών είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ» (key002). Παράλληλα, παρέθεσε κυβερνητικά επιτεύγματα, όπως «έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη» και «σημαντική προσέλκυση επενδύσεων», ενώ επισήμανε ότι οι αυξήσεις μισθών «ροκανίζονται» εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων.
Ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός πήγε εξαιρετικά καλά φέτος» και εξήγησε τα οφέλη από το μηδενισμό των ελλειμμάτων, λέγοντας ότι «αυτό επιτρέπει να δανειζόμαστε φθηνότερα και να προσελκύουμε επενδύσεις». Ωστόσο, απάντησε στην κριτική για την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,4 δισ., διευκρινίζοντας ότι «εν μέρει τα δίνουμε σε μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών».
Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ κατά 2%, επισημαίνοντας ότι «κοστίζει 3 δισ., όπως λέει το Γενικό Λογιστήριο». Έδωσε τρία επιχειρήματα κατά της μείωσης του ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι τα 3 δισ. ισοδυναμούν με «1,5 ΕΝΦΙΑ» και αναρωτήθηκε για την πιθανότητα επιστροφής σε καθεστώς εποπτείας.
Ως τελευταίο σημείο, ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «αμφιβάλλω κατά πόσο αυτό περνάει στον κόσμο», αναφέροντας ότι μια μείωση του ΦΠΑ θα είχε ελάχιστη επίδραση στην τελική τιμή για τους καταναλωτές και ότι σε χώρες όπου δοκιμάστηκε, όπως η Ισπανία, δεν πέτυχε.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με πολιτικά θέματα, όπως η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό να δηλώνει ότι «δεν είναι ευχάριστο να διαγράφεις» και να τονίζει την ανάγκη εξήγησης των λόγων αυτής της απόφασης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για έναν υποψήφιο που να συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή και ότι «η διεργασία θα γίνει στην ώρα της, όπως το έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός».