Την επομένη της καταψήφισης από το Κοινοβούλιο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μίλησε στο Mega και το πρώτο συμπέρασμα, σύμφωνα με όσα είπε, είναι ακριβώς αυτό: «η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση».
Στη συνέχεια, ο υπουργός εστίασε σε όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός σχετικά με το Άρθρο 86 του Συντάγματος: αφού διευκρίνισε ότι «καμία ποινική ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ», έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη μεταβολή», επισημαίνοντας ότι είναι «μια πρωτοβουλία που λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες διαδηλώσεις και τη στάση της αντιπολίτευσης», η οποία, πάντως, «δεν είχε ψύχραιμη στάθμιση».
Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πολιτικό προηγούμενο, πλειοψηφία να συγκροτεί προκαταρκτική επιτροπή εις βάρος εν ενεργεία υπουργού της» και ότι αυτή η κυβέρνηση κατήργησε τη βραχεία αποσβεστική προθεσμία. «Αυτή η κυβέρνηση έκανε τις εξεταστικές επιτροπές, δικαίωμα της μειοψηφίας», διερωτήθηκε μάλιστα, «υπάρχει άλλη κυβέρνηση να τα έχει κάνει;»
Επόμενο συμπέρασμα του Μ. Βορίδη ήταν ότι «σε μεγάλο βαθμό έχει δηλητηριασθεί ο πολιτικός λόγος το τελευταίο χρονικό διάστημα από μια έντονη αντιπαράθεση με πολύ βαριές κουβέντες», όπως είναι η κατηγορία για «δολοφόνους» ή εκείνη για «συγκάλυψη». Εξέφρασε την επιθυμία να ανατρέψει την πεποίθηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά για να διευκολύνει την υπόθεση στη δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στην κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων, επεσήμανε ότι «έχουν γίνει πράγματα για τα τρένα», αλλά «είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα», επισημαίνοντας τη σημασία να φθάσουν στα επίπεδα ασφαλείας που ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε ότι «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιδικεί κάποιος με τους συγγενείς σε ανθρώπινο επίπεδο», ενώ τόνισε και τον δικονομικό ρόλο που έχουν οι συγγενείς των θυμάτων, προσθέτοντας ότι «έχουν δικαίωμα απαντήσεως» όσοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ποινικές αξιώσεις εναντίον τους.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, αντέτεινε ότι «η νομιμοποίηση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης είναι οι εκλογές» και ότι στο ενδιάμεσο η νομιμοποίησή της είναι το Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές της πλειοψηφίας απάντησαν στο ερώτημα της αντιπολίτευσης αν συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση».
Με την επισήμανση ότι «ακούμε με παρά πολλή προσοχή καθετί που λένε οι πολίτες», διευκρίνισε ότι «δεν ισχύει ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση η κυβέρνηση», και εξέφρασε την απορία γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, θέλει εκλογές, δεδομένου ότι το κόμμα του «στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έχει καταγεγραμμένο 17% και δημοσκοπικά σήμερα είναι στο 6%».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ