Μάκης Βορίδης: Ο ρόλος του Επιτελικού Κράτους στην Πολιτική Χαραξή

«Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση» είναι το θέμα εκδήλωσης που διοργανώνει η Προεδρία της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνδρομή της "Expertise France".

Μετά τους χαιρετισμούς της επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίσα Φερέιρα και της πρέσβεως της Γαλλίας στη χώρα μας, Λορένς Οέρ, καθώς και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, οι συμμετέχοντες του πρώτου τραπεζιού κλήθηκαν να ψηλαφίσουν το όραμα, την πρόοδο και τις μακροπρόθεσμες επιτυχίες του επιτελικού κράτους και της νομοθέτησης .

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στο παρελθόν, επισήμανε ότι το 2007, όταν πρωτοεξελέγη βουλευτής, πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα δεν υπήρχαν. «Αυτό που έχουμε καταφέρει την τελευταία πενταετία είναι ένας άλλος νομοθετικός κόσμος, ένα άλλο νομοθετικό περιβάλλον», τόνισε .

Στη συνέχεια, ο υπουργός απάντησε στις κριτικές για την κατάργηση των υπουργείων, αναφέροντας: «Αντιθέτως, αυτή η διοίκηση σέβεται την πρωτοβουλία των υπουργών και των υπουργείων, αλλά υπάρχει η ανάγκη συντονισμού σύνθετων πολιτικών».

Όσον αφορά τη διαβούλευση, πρότεινε να ανοίξει συζήτηση για την αξιολόγησή της, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δεχθούμε μια πιο ευρεία νομοθετική εξουσιοδότηση προς τους υπουργούς, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της διαβούλευσης.

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των τροπολογιών και στην αποτελεσματικότητα των ερανιστικών νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι αυτό βελτιώνει τη διαδικασία.

Η τοποθέτηση του υπουργού έκλεισε με την επισήμανση ότι «οι συζητήσεις για την καλή νομοθέτηση πρέπει κυρίως να κοιτάξουν να αναδύουν τις μεγάλες στρατηγικές και κεντρικές επιλογές που τίθενται στο δημόσιο διάλογο».

Προηγήθηκε η παρέμβαση του Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου όσον αφορά την ποιότητα της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κακονομία και η πολυνομία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τρεις λειτουργίες του κράτους και ότι η βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης οφείλεται σε δύο παράγοντες, τη δημόσια διοίκηση και την ποιότητα του νομοθετικού κειμένου.

Όσον αφορά τη μείωση των τροπολογιών, ο κ. Πικραμένος παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν πλέον εκπρόθεσμες τροπολογίες, γεγονός που υποδηλώνει τη βελτίωση της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.

Ο τ. υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου τόνισε ότι η καλή νομοθέτηση ενισχύει την κοινωνική συνοχή και επεσήμανε τη σημασία των στρατηγικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην κωδικοποίηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Επικαλούμενος τη νομοθετική του εμπειρία, ο Στ. Παπασταύρου αναγνώρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να μην ξαναβρεθούμε σε δύσκολες περιόδους.

Ως καταληκτική παρατήρηση, ανέφερε τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, όπως αναγνωρίζεται στην παράλληλη αναφορά της Φινλανδίας.

©

Loading