«Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ήταν εντός του Πολυτεχνείου με τα δικά της τραπεζάκια» είπε ο Νίκος Μανιός
Ελαφρά τραυματίας αποχώρησε χθες ο Νίκος Μανιός από την πορεία για το Πολυτεχνείο. Ο ίδιος μιλώντας στον Real Fm 97,8 είπε πως «τo ’67 έγινε η δικτατορία, συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι στάλθηκαν στα ξερονήσια, κάποιοι που δεν συνελήφθησαν οργανώθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αριστερές και δημοκρατικές. Υπήρχε όλο το φάσμα και δεξιές και βασιλικές ακόμα ομάδες υπήρξαν που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας».
Αναλυτικά:
«Αυτό δεν μπορούσε να ήταν ευθύς εξ αρχής ένα μαζικό κίνημα. Έτσι γίνεται στην ιστορία, δημιουργούνται οι πρωτοπόρες ομάδες, κάνουν πράξεις και περνούν μετά στην κοινωνία. Και έρχονται μετά οι φοιτητές. Δεν αποφασίζει ποτέ ένας να πατήσει το κουμπί για να ξεκινήσει η μαζική εξέγερση όπως αυτή του Πολυτεχνείο. Αυτό με έχει διδάξει η ιστορία και η ζωή».
«Ζήσαμε πολλά, στην πορεία των ετών αρχίζουν οι σκοπιμότητες, γιατί τώρα έγινε αυτό; Από το 1822 που αρχίζουν οι διαμάχες μεταξύ των πολιτικών της εποχής, μέρους της εκκλησίας και των οπλαρχηγών, ο καθένας πλάθει έναν μύθο και προσπαθεί να τον επιβάλλει. Έτσι είναι η ιστορία. Μόνο στα μυαλά ορισμένων ανθρώπων, που είναι αποστερημένοι φαντασίας και γνώσεων, η ιστορία γίνεται με κουτάκια, σήμερα κάνουμε αυτό, αύριο το άλλο».
«Το Πολυτεχνείο τότε ήταν η έκφραση της λαϊκής θέλησης και προκλήθηκε και παρουσιάστηκε ως μια αυθόρμητη κατά βάση εξέγερση – δεν υπήρξε προσχεδιασμός. Πήγαν φοιτητές από διάφορες σχολές, δεν πήγαν τυχαίοι φοιτητές. Πήγαν φοιτητές που είχαν καταλάβει ότι οι καταλήψεις προσφέρουν κάτι. Είναι καλό εργαλείο στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία.
Πήγαν λοιπόν από την Νομική, από την ΑΣΟΕΕ και από άλλες σχολές που είχαν γίνει επεισόδια, μαζεύτηκαν από Τρίτη βράδυ – όχι από Τετάρτη που λένε, έχω προσωπική εμπειρία. Κουβέντιασαν, συμφώνησαν, υπήρξαν αντιπαραθέσεις τις απόψεις, προχώρησαν, ανοίχτηκαν στην κοινωνία με το ράδιο. Αν δεν υπήρχε ραδιόφωνο δεν θα μπορούσαν να τους είχαν μάθει στα Μέγαρα.
Η κάθε εποχή έχει τα δικά της. Τώρα είναι η τεχνολογία, την οποία εγώ μπορεί να μην κατέχω, αλλά τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου με αυτά θα κάνουν πανελλαδικές απεργίες, πανελλαδικές εξεγέρσεις αν θέλουν ή δεν ξέρω τι άλλο. Επομένως, το Πολυτεχνείο ήταν μία εξέγερση που συμπύκνωσε την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για ελευθερία και δημοκρατία».
Για το αν πρέπει να υπάρχει «πόρτα» στην πύλη του Πολυτεχνείου είπε πως «δεν μπορεί κανείς να παριστάνει και να κάνει face control. Δεν είναι επιχείρηση κανενός το Πολυτεχνείο. Τιμάμε και μνημονεύουμε το Πολυτεχνείο και έναν συγκεκριμένο αγώνα με τις ιδέες του, τις αρχές του νεκρούς του. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Έγιναν τουλάχιστον δύο ατοπήματα χθες. Η μία ήταν -και δεν το κατάλαβα, δεν το πήρα χαμπάρι- ότι δεν άφησαν την αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων να μπει να καταθέσει στεφάνι. Υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή προς τη δημοκρατία;
Τι επαγγέλλεστε; Τι την θες τη δημοκρατία, αν εσύ νομίζεις ότι αποφασίζεις ποιος θα μπαίνει μέσα και ποιος όχι. Μα, και εγώ δεν συμφωνώ με την πολιτική ηγεσία της χώρας μου, τι θα γίνει δηλαδή; Όταν δεν συμφωνούν μαζί μου θα με στείλουν στην εξορία; Αν με στείλουν στην εξορία δικαιολογημένα θα λέω αυτοί είναι χούντα. Το επεισόδιο δεν το πήρα χαμπάρι, έχει σημασία γιατί ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών) είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων και έχει την ευθύνη μαζί με την πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου για το ποιος μπαίνει και βγαίνει. Αν κάποιος έπρεπε να ερωτηθεί ήταν ο ΣΦΕΑ και οι πρυτανικές αρχές».
«Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ήταν εντός του Πολυτεχνείου με τα δικά της τραπεζάκια, δεν ήταν πρώτο τραπέζι πίστα ήταν πιο μέσα. Βλέπω τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν ανήσυχοι προς την πύλη και πήγα να δω τι γίνεται. Είμαι και εγώ ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κρύβουμε αυτό… Βλέπω μια ομάδα φοιτητών να σπρώχνει τους φοιτητές για να κλείσουν την πόρτα. Αυτό δεν το δέχομαι, με βάση αυτά που είπαμε προηγουμένως.
Είναι αδιανόητο να απαγορεύσεις σε οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Αλλά δεν μπορείς να το απαγορεύσεις. Και μπήκα στη διαδικασία να διαπραγματευτώ μαζί τους. Αυτοί δεν άκουγαν τίποτα, ούτε ποιος είμαι, ούτε αν είμαι του ΣΦΕΑ, ούτε αν έχω την ευθύνη να κάνω έλεγχο που λέει ο λόγος ποιος θα μπει. Και έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Όταν πάνε να καταστείλουν το δίκιο σου, πρέπει να αντιδράς. Αν δεν αντιδράς, είσαι υποταγμένος. Αν είσαι υποταγμένος, κάτσε στο σπιτάκι σου».
«Είμαι γραμματέας του ΣΦΕΑ, είμαι εκεί και πρέπει να επικρατήσει το δίκαιο. Το δίκαιο είναι να μπει να καταθέσει στεφάνι όποιος αισθάνεται την ανάγκη να το κάνει. Και αρχίζουν το σπρώξιμο και εκεί στο σπρώξιμο κάποιο χτύπησαν. Χτύπησα και εγώ στο χέρι, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια, δεν είναι το κυρίαρχο».
«Εγώ ένα αίτημα βάζω, μία επιθυμία έχω. Να βγει η πολιτική ηγεσία που ανήκει αυτή η φοιτητιώσα νεολαία και να πει ότι αυτό ήταν απαράδεκτο, πολιτικό λάθος. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρέπει οι φοιτητικές νεολαίες να κάθονται να κουβεντιάζουν και να ομονοούν για το τι είναι Πολυτεχνείο ότι μπαίνουν μέσα από τη Βουλή πρωτίστως και οποιοσδήποτε εκπρόσωπος κόμματος».
Δείτε επίσης: Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Γιώργο Παπανδρέου
- Alter Ego Media: Υπερβαίνει κατά 11,9 φορές τη δημόσια προσφορά – Τιμή διάθεσης στα 4 ευρώ
- Ζωντανά στο MEGA: Η σπουδαία αναμέτρηση Παρί Σεν Ζερμέν – Μάντσεστερ Σίτι
- Αύξηση 2,7% στις πωλήσεις της Dacia το 2024, με το Sandero να ηγείται στην ευρωπαϊκή αγορά
- Συναγερμός στον Άγιο Παντελεήμονα: Εξαφανίστηκαν δύο ανήλικα παιδιά, εμπλέκεται ο πατέρας
- Η Smart διευρύνει την γκάμα της με υβριδικά μοντέλα
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr