Μάντζος: Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Μάντζος: Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει ενεργό ρόλο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Δεν υπάρχουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, όσο η Τουρκία αισθάνεται ανενόχλητη να προχωρεί σε προκλήσεις, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη «Διεθνή Σύμβαση με την Γκαμπόν».

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, «ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους πολιτικούς αρχηγούς για το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν και για τις κινήσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί ενόψει της σημερινής πρωτοφανούς πρόκλησης». Η Ελλάδα οφείλει να μη μένει παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων, παγιδευμένη σε μια επικοινωνιακή ωραιοίωση της κατάστασης, αλλά, αντιθέτως, να εκθέτει την τουρκική προ provocativitate στη διεθνή κοινότητα, έγκαιρα και απερίφραστα.

«Η άνοδος των συγκρούσεων και η ενίσχυση αυταρχικών καθεστώτων σε διάφορες περιοχές, σε συνδυασμό με τις επικείμενες κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας».

Μάλιστα, σχετικά με την πρόκληση του Τ. Ερντογάν, ο Μάντζος δήλωσε πως η ευθεία και απροκάλυπτη αναφορά του Τ. Ερντογάν στο αίτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ συνιστά βαρύτατη πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας αλλά και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, πενήντα χρόνια από την εισβολή του Αττίλα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης, προωθώντας την ειρήνη και την σταθερότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρχει λογοδοσία για τις διεθνείς συμβάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε πολιτική αρχών.

Κλείνοντας, ο Μάντζος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, καλώντας την να αποσύρει το σχέδιο νόμου εάν δεν δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Η πολιτική αρχών στις διεθνείς σχέσεις δεν είναι σύνθημα, αλλά θεμελιώδης κανόνας κάθε σύγχρονης δημοκρατίας, υπογράμμισε.

Loading