Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση έγινε για την παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου (σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ) για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εστίασε στην κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε λόγω της πανδημίας και αναφέρθηκε σε πρωτοφανείς τομές που έγιναν στην ευρωπαϊκή πολιτική με το τεράστιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πράσινο ψηφιακό Πιστοποιητικό, που αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την ορθότητα της επιλογής που έκανε η Ελλάδα να ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη πριν 40 χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο κ. Σχοινάς ξεκίνησε την ομιλία του με την «ιστορική στιγμή» της υπογραφής της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη το 1979 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και έκανε πολλές αναφορές στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του σήμερα που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας με την πρόταση για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ενώ έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, με τον ίδιο τον αντιπρόεδρο παρόντα σε εμβληματικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη χώρα μας.
Κάνοντας αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε οτι «το μεγαλύτερο στην ιστορία της ανθρωπότητας», είπε ότι προσφέρει «εμβόλια ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους», ενώ η νέα «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας θα μας θωρακίσει στις υγειονομικές προκλήσεις του αύριο».
Το «υπερόπλο Ταμείο Ανάκαμψης»
Στο οικονομικό πεδίο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στο «υπερόπλο του Ταμείου Ανάκαμψης», με τον «γιγαντιαίο προϋπολογισμό» του, που θα συμβάλει «στην ανοικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής, πιο ανθεκτικής αλλά και πιο ανεκτικής Ευρώπης».
Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας, που αναμένεται «να διπλασιάσει σχεδόν το ετήσιο ποσό των δημοσίων επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια», όπως είπε.
Στην αναφορά του για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, για το οποίο «η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός πρωτοστάτησαν», επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται (μόνο) για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά ένα κλειδί ασφαλείας για την επάνοδο στην κανονικότητα, τον τουρισμό και την κινητικότητα».
Στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό υπογράμμισε ότι «ουδείς μπορούσε να φανταστεί τον Ιανουάριο, όταν ήμασταν ελάχιστοί οι υπερασπιστές του στις Βρυξέλλες, ότι θα φτάναμε στο σημερινό άμεσο αποτέλεσμα, έγκαιρα για το ευρωπαϊκό και ελληνικό καλοκαίρι».
Ένα από τα σημαντικά βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι και το εκκολαπτόμενο «Σύμφωνο Αλληλεγγύης» για την μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειας, για πιο ασφαλές διαδίκτυο, πιο ήσυχες γειτονιές και προστατευμένα σύνορα.
«Εκεί που η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή (Frontex) φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε ξηρά και θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλη αναφορά για την προστασία των ελληνικών συνόρων αλλά και προβολή του ρόλου της Ελλάδας, υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή μας πορεία και ένταξη «κατοχύρωσε τα σύνορα μας -από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο- ως απώτατα σύνορα της Ευρώπης απέναντι σε αβέβαιους και επικίνδυνους γείτονες», ενώ η Ελλάδα αναδείχθηκε «σε πυλώνα ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή του κόσμου που μας περιβάλει».
Ο απολογισμός 40 χρόνων
Κάνοντας έναν απολογισμό των 40 χρόνων ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας είπε ότι «ήταν η μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες» μετά από πολέμους, πραξικοπήματα, διχασμούς και εμφύλιο.
Με τους «κολοσσιαίους πόρους» που ακολούθησαν «εκσυγχρονίστηκαν οι υποδομές, τα συστήματα υγείας και παιδείας, απογειώθηκε η ύπαιθρος».
Ο αντιπρόεδρος μνημόνευσε την αρχή της ευρωπαϊκής πορείας «ως τη μοναξιά του Καραμανλή που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε ουσιαστικά μόνος του τον άθλο της ένταξης», μια πορεία που εξελίχθηκε σε ένα «πολιτικό κεκτημένο για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, του λαού και της κοινωνίας».
Επιπλέον, ανέφερε ως καλύτερη απόδειξη «την εικόνα τού χειροκροτούμενου από όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την πανηγυρική ομιλία του τον Απρίλιο του 2018.
«Ήταν η πιο πανηγυρική επιβράβευση της δικαιωμένης από την Ιστορία φράσης του τον Ιούλιο του 2015 “η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα”».
Με το βλέμμα στο μέλλον, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στην έναρξη της πρωτοβουλίας Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, για την προετοιμασία της Ελλάδας και της Ευρώπης του μέλλοντος, που εγκαινιάζεται στις 9 Μαΐου και «δίνει φωνή και ρόλο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».
«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία έχει αγκαλιάσει και η ελληνική κυβέρνηση, και είμαι σίγουρος η προστιθέμενη αξία των Ελλήνων πολιτών σε αυτή την άσκηση δημοκρατίας ότι θα είναι ισχυρή και χρήσιμη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τις χρόνιες παθογένειες από τις οποίες πρέπει να αντλήσουν διδάγματα οι ελληνικές ηγεσίες και η κοινωνία: «Το σύνδρομο του “άστο γι’ αργότερα” και την εθνικοποίηση των επιτυχιών της Ευρώπης με την κοινοτικοποίηση των όποιων αστοχιών».
Ωστόσο επέμεινε στο βαρύ αποθεματικό της ελληνικής συμμετοχής στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων λέγοντας:
«Η Ελλάδα συμμετέχει στη μεγαλύτερη εσωτερική αγορά στον κόσμο. Έχει το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής ισχύος στο διεθνές εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη προστασία των δεδομένων, τα καθολικά συστήματα υγείας και παιδείας για όλους».
Εν συνεχεία, απέτισε φόρο τιμής στους Έλληνες που εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μέσω αυτών υπηρετούν και την πατρίδα, «προσθέτοντας αξία στην ευρωπαϊκή προοπτική και την εξέλιξη της χώρας».
Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους και κυρίως στην επόμενη γενιά σε ζεστό και προσωπικό τόνο «να αγαπήσουμε, να νοιαστούμε και να φροντίσουμε το κοινό μας σπίτι ώστε να γιορτάσουμε κι άλλες πολλές, σημαντικές επετείους ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ασφαλείς, ακόμα πιο αισιόδοξοι».