Μαργαρίτης Σχοινάς: Στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για φασισμό και ναζισμό (vid)

 O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης από όπου έκανε δηλώσεις  για τα φαινόμενα φασισμού και ναζισμού

«Στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά και στη δημοκρατική Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό και το ναζισμό. Όσοι κάνουν το λάθος να επιμένουν σε αυτές τις πρακτικές να ξέρουν ότι η Ιστορία θα τους θυμίζει τι συνέβη» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ θέλησε να στείλει το μήνυμα πως η Θεσσαλονίκη είναι μία ευρωπαϊκή μητρόπολη στην οποία δεν υπάρχει χώρος για ρητορικές μίσους: «Και ως Έλληνας και ως Θεσσαλονικιός θέλω να διατρανώσω την βούληση των συμπατριωτών και συμπολιτών μου ότι η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πάντα μία ευρωπαϊκή μητρόπολη εξωστρέφειας, δημοκρατίας, ειρηνικής συνύπαρξης, και διαλόγου. Μια ευρωπαϊκή μητρόπολη όπου δεν χωράνε τάγματα εφόδου, ρητορικές και σύμβολα μίσους».

«Επέλεξα να βρίσκομαι εδώ στη πόλη μου με την μαρτυρική Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο τέλος μιας ιστορικής εβδομάδας. Μιας εβδομάδας που ξεκίνησε τη Τρίτη στο Στρασβούργο όταν είχα τη τιμή ως αρμόδιος αντιπρόεδρος να παρουσιάσω τη πρώτη στην ιστορία ευρωπαϊκή στρατηγική για την μάχη κατά του αντισημιτισμού. Ένα εμβληματικό κείμενο που θα συζητήσουμε με διεθνείς και ευρωπαίους ηγέτες την επόμενη Τετάρτη, σε μια Σύνοδο Κορυφής στο Μάλμε της Σουηδίας. Αυτή η εβδομάδα συνεχίστηκε την περασμένη Πέμπτη με την πρώτη επέτειο της καταδίκης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη ως εγκληματικής οργάνωσης. Θέλησα πραγματικά να κλείσω αυτή τη βδομάδα με τους Εβραίους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη στη πόλη μου μια πόλη που φέρνει βαριά στους ώμους της το βάρος της ιστορίας. Την πόλη-σύμβολο που για αιώνες αποτέλεσε πολυπολιτισμικό επίκεντρο της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη αλλά και την πόλη που βίωσε το μαρτύριο των 60.000 Θεσσαλονικιών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα του Αουσβιτς και αλλού», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς περιηγήθηκε για μία ώρα στο Εβραϊκό Μουσείο, από τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και τον Έφορο του Μουσείου Ευάγγελο Χεκίμογλου.

«Ως αρμόδιος Αντιπρόεδρος θέλω να διαβεβαιώσω τις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης ότι η ΕΕ δεν θα τις αφήσει απροστάτευτες απέναντι στις πολλές σύγχρονες απειλές που σκιάζουν τη ζωή τους σήμερα. Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια τους, θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και τον πολιτισμό τους, θα κάνουμε το παν για να συντηρηθεί η ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος ειδικά τώρα που οι τελευταίοι επιζώντες μας αφήνουν χωρίς τις προσωπικές τους αφηγήσεις», τόνισε κ. Σχοινάς ο οποίος ερωτηθείς για το Μουσείο Ολοκαυτώματος υπογράμμισε ότι «θα είναι ένας μεγάλος, εμβληματικός και ευρωπαϊκός πόλος μνήμης». Προχωρά κανονικά, όπως ανέφερε, σημειώνοντας «ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός μεταξύ του Μουσείου του Ολοκαυτώματος το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην τραγωδία του 1944-45, αλλά και ο χώρος που μας φιλοξενεί σήμερα, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπορεί και αυτό να μείνει ως μια προθήκη της ιστορικής παρουσίας της Εβραϊκής Κοινότητας στην πόλη, που είναι ευρύτερη από τις μαύρες σελίδες του Ολοκαυτώματος.»

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον κ. Σχοινά για την παρουσία του και δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι η Χρυσή Αυγή είναι στη Φυλακή, πλην όμως οι ιδέες τους εξακολουθούν και υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που συμφωνούν με αυτή τη λογική. Το Μουσείο αυτό είναι ένας πυλώνας γνώσης, όλα τα σχολεία επισκέπτονται τον χώρο, ενημερώνονται για το Ολοκαύτωμα ενώ γίνονται και ταξίδια στο Άουσβιτς και βλέπουν τα παιδιά ότι αυτά που λέμε είναι μία πραγματικότητα. Εκείνοι που έχουν τη σφραγίδα στο χέρι, οι παπούδες μας, δυστυχώς σιγά- σιγά χάνονται και είναι υποχρέωση δική μας να διατηρήσουμε τη μνήμη».

Παράλληλα προσέφερε στον κ. Σχοινά μία αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων και το βιβλίο του Γ. Μέγα «Ενθύμιον», με καρτ ποστάλ της παλιάς Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: «Ο Τσίπρας θέλει την Ελλάδα μικρή για να τη φέρει στα μέτρα του»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ