Μαρία Σπυράκη: Στην Κομισιόν η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

Μαρία Σπυράκη: Στην Κομισιόν η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

«Στο 61,13% έφτασε η απορρόφηση κονδυλίων μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022 για το ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022, που απευθύνεται μεταξύ άλλων σε ελαιοκαλλιεργητές και αποκατάσταση για ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές» δηλώνει ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής ζητά τη στήριξη της Κομισιόν με επιπλέον κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειες τους τον Αύγουστο.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στην απάντηση που έδωσε στην κ. Σπυράκη τόνισε ότι η «Η Ελλάδα χορήγησε πρόσθετη στήριξη ύψους 94,3 εκατ. ευρώ στον τομέα του ελαιολάδου χρησιμοποιώντας το μέτρο αυτό στο ΠΑΑ και η δημοσιονομική εκτέλεση ανέρχεται στο 100 %».

Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν μεγάλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την αύξηση στο κόστος παραγωγής. Η ενίσχυση με επιπλέον κονδύλια καθίσταται αναγκαία για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών της Χαλκιδικής που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν της ελιάς. Όπως τονίζει στην ερώτηση η κ.Σπυράκη, η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Αύγουστο τον κάμπο της Ορμύλιας Χαλκιδικής, επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή πράσινης ελιάς. Συγκεκριμένα, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή έπληξε ανεπανόρθωτα το 95% των καλλιεργειών της βρώσιμης ελιάς με οικονομική ζημιά που υπολογίζεται σε 1,8 εκατ.ευρω. Επιπλέον η κ.Σπυράκη ζήτησε να πληροφορηθεί για τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, το ποσοστό της απορρόφησης τους και για τη δυνατότητα διάθεσης επιπλέον κονδυλίων για τη στήριξη του κλάδου για τις ζημιές που ανέκυψαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Ο Επίτροπος Γεωργίας τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα αποζημιώνει επίσης τους γεωργούς για φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

Η ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη και η απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για τη έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002891/2022

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Μαρία Σπυράκη (PPE)

Θέμα: Στήριξη ελαιοπαραγωγών πράσινης ελιάς Χαλκιδικής

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Ορμύλια της Χαλκιδικής έπληξε ανεπανόρθωτα το 95% των καλλιεργειών της βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής, η οποία συνιστά προϊόν Π.Ο.Π., μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής της. Η ελαιοπαραγωγή είναι η κύρια ασχολία του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, με τις καλλιέργειες εκεί να φτάνουν περίπου τα 30.000 στρέμματα. Οι φετινές καταστροφές υπολογίζεται ότι επιφέρουν οικονομική ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι καλλιεργητές της βρώσιμης πράσινης ελιάς έχασαν το 80% της παραγωγής τους λόγω ακαρπίας.

Δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόν Π.Ο.Π με εξέχουσα θέση στην ελληνική αγροτική παραγωγή, το οποίο εξάγεται διεθνώς σε ποσοστό 85%, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμόστηκαν κατά την τελευταία προγραμματική περίοδο για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και των αντίστοιχων επενδύσεων και ποια πρόοδος σημειώθηκε;
  2. Τι κονδύλια έχουν διατεθεί για την ενίσχυση των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών και ποια η απορρόφησή τους;
  3. Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης επιπλέον κονδυλίων στον τομέα της ελαιοπαραγωγής για την κάλυψη των ζημιών που επέρχονται από έκτακτα καιρικά φαινόμενα; ELE-002891/2022Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(30.9.2022)

Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022 (ΠΑΑ) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα που απευθύνονται στους ελαιοκαλλιεργητές για συστήματα ποιότητας, επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οργανώσεις παραγωγών, βιολογική γεωργία και για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, καθώς και τη θέσπιση κατάλληλων προληπτικών δράσεων. Το ποσό που αποδίδεται στο ΠΑΑ για την περίοδο 2014-2022 ανέρχεται σε 6 512 εκατ. EUR. Στις 31 Μαΐου 2022, η δημοσιονομική εκτέλεση ήταν 61,13 %.

Για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, εγκρίθηκε προσωρινό μέτρο αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη των γεωργών που πλήττονται περισσότερο. Η Ελλάδα χορήγησε πρόσθετη στήριξη ύψους 94,3 εκατ. EUR στον τομέα του ελαιολάδου χρησιμοποιώντας το μέτρο αυτό στο ΠΑΑ, και η δημοσιονομική εκτέλεση ανέρχεται στο 100 %. Τα «Προγράμματα εργασίας οργανώσεων ελαιουργικών φορέων, περιόδου 2021-2022» περιλαμβάνουν τους επί του παρόντος διαθέσιμους πόρους για την κάθετη ολοκλήρωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Η Ελλάδα αποζημιώνει επίσης τους γεωργούς για φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: Θα ανταποκριθούμε θετικά εάν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει συνάντηση

Loading