Mαρία Σπυράκη στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG: Διμερείς συμφωνίες ΕΕ με αξιόπιστους προμηθευτές για LNG και αύξηση υποδομών έτοιμες για υδρογόνο

Mαρία Σπυράκη στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG: Διμερείς συμφωνίες ΕΕ με αξιόπιστους προμηθευτές για LNG και αύξηση υποδομών έτοιμες για υδρογόνο

Ανεπαρκή χαρακτήρισε το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που προτείνει η Κομισιόν για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, κατά την ομιλία της στο 22o Παγκόσμιο Συνέδριο LNG που διεξάγεται στην Αθήνα και άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η κ.Σπυράκη τόνισε ότι οι διμερείς συμφωνίες της πλατφόρμας κοινών εθελοντικών παραγγελιών της ΕΕ με αξιόπιστους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελούν σημαντικό εργαλείο, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσβλέπουν όλο και περισσότερο στα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για μακροπρόθεσμες προμήθειες LNG, ώστε να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Το LNG διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, αναγκαία είναι η επέκταση και ενίσχυση των υποδομών, έτοιμες να δεχθούν υδρογόνο, υποστήριξε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής.

Η κ.Σπυράκη άσκησε έντονη κριτική στον μηχανισμό διόρθωσης τιμών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βάλαμε το όπλο στο τραπέζι αλλά δεν έχει σφαίρες. Η ανεπάρκεια του μηχανισμού είναι ξεκάθαρη καθώς το ανώτατο όριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλό για να εξυπηρετεί τις δυνατότητες των καταναλωτών, ενώ η διάρκεια της έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να είναι μικρότερη» σημείωσε η ευρωβουλευτής.

Παράλληλα με τον μηχανισμό, οι διμερείς συμφωνίες είναι ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε η κ.Σπυράκη. «Αυτές οι συμβάσεις βασίζονται στην κοινή πλατφόρμα αγορών της ΕΕ για την εξασφάλιση προμήθειας φυσικού αερίου με αξιόπιστους προμηθευτές και αποτελούν ένα σταθερό εργαλείο για την αντιμετώπιση των τιμών την επόμενη χρονική περίοδο» τόνισε.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο. Η επιθυμία της Ευρώπης να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο θα οδηγήσει την ήπειρο να επεκτείνει την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο έως το 2024 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, δίνοντας τον τόνο για την παρουσία του LNG στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια» υποστήριξε η κ.Σπυράκη, τονίζοντας την ανάγκη «να εφαρμοστούν μερικές ad hoc συνέργειες με αξιόπιστους προμηθευτές προκειμένου να αξιοποιηθούν η επόμενη μέρα. Οι περιπτώσεις της Αιγύπτου, του Άμπου Ντάμπι και της Νορβηγίας δείχνουν το δρόμο».

Όσον αφορά τις υποδομές, η Ελλάδα και η Γερμανία διαδραματίζουν ήδη σημαντικό ρόλο, τόνισε η κ.Σπυράκη. «Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως βασικός ενεργειακός παίκτης για την επόμενη δεκαετία. Μία ακόμη ενεργειακή υποδομή εγκαινίασε ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ. Η ΔΕΣΦΑ κάνει εξαιρετική δουλειά σε στενές προθεσμίες και πρέπει να συγχαρώ τη Μαρία Ρίτα Γκάλη και τους συνεργάτες της για τις προσπάθειές τους: ο νέος σταθμός φόρτωσης φορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα προσφέρει μια ευέλικτη λύση για την οδική μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας, προσομοιώνοντας έναν εικονικό αγωγό, σε περιοχές εκτός δικτύου και χρήστες, μέσω της φόρτωσης ειδικά σχεδιασμένων φορτηγών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η FSRU της Αλεξανδρούπολης μπαίνει ως έργο που πρόκειται να γίνει μια νέα ενεργειακή πύλη, διαδραματίζοντας παράλληλα βασικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αναφορικά με το taxonomy , η κ.Σπυράκη επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμπληρωματική πράξη από την πλευρά της ΕΕ προκειμένου να χαρακτηριστεί και το LNG ως μεταβατική τεχνολογία-γέφυρα για την αποανθρακοποίηση της οικονομίας, παρέχοντας προβλεψιμότητα στους επενδυτές. Ταυτόχρονα, η ευρωβουλευτής σημείωσε την ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές έτοιμες να δεχθούν υδρογόνο: «Είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθούν υποδομές έτοιμες για υδρογόνο προκειμένου να υποστηριχθεί η επόμενη μέρα στην Ε.Ε», επισήμανε, τονίζοντας ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ:«Η πρόσφατη ανακοίνωση για τη δημιουργία της Τράπεζας Υδρογόνου από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, θα προωθήσει στην αγορά της ΕΕ επενδύσεις 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εφικτό να δημιουργηθούν και να ομαδοποιηθούν έργα σχετικά με τη μελλοντική αγορά υδρογόνου που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς είναι προφανές ότι το υδρογόνο μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», τόνισε η κ.Σπυράκη.

«Το LNG διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα. Θα μπορούσε να είναι το βραχυπρόθεσμο μέσο για την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας και της αυτονομίας της ΕΕ, ειδικά σε περίπτωση ελλείψεων ενέργειας. Ταυτόχρονα, το LNG ενώ λειτουργεί ως αξιόπιστο ενδιάμεσο εργαλείο, μας δίνει την ευκαιρία για την επιτάχυνση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» κατέληξε η κ.Σπυράκη, θυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει πλέον ορίσει ως στόχο το 2030, το 45% του συνολικού ενεργειακού μείγματος να προέρχεται από ΑΠΕ.

Δείτε επίσης: Φον ντερ Λάιεν, 7 αρχηγοί κρατών, 20 ηγέτες του ΕΛΚ σήμερα στην Αθήνα – Στο «τραπέζι» άμυνα, ασφάλεια και ενεργειακή κρίση

Loading

Play