Μαρία Συρεγγέλα: Διασφαλίζουμε τη λειτουργία των δομών που στηρίζουν και προστατεύουν τα θύματα βίας

Μαρία Συρεγγέλα: Διασφαλίζουμε τη λειτουργία των δομών που στηρίζουν και προστατεύουν τα θύματα βίας

Η συνέχιση της λειτουργίας των δομών που στηρίζουν και προστατεύουν τις γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Πρώτο μέλημά μας από την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν να διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πετύχουμε την παράταση της χρηματοδότησης του Δικτύου Δομών και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, μετά την κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή της διάταξης για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

«Η συνέχιση του Δικτύου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε και θα γινόταν αυτόματα. Εμείς διασφαλίσαμε τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την απρόσκοπτη λειτουργία των εξειδικευμένων δομών του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027», ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα, υπογραμμίζοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμία ενέργεια για τη διασφάλιση της συνέχισης των δομών για τις γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ούτε καν για την περίοδο 2021-2023. Οι θέσεις εργασίας του προσωπικού δεν ήταν εξασφαλισμένες και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές τους ήταν μεγάλες. Εμείς όμως φροντίσαμε και γι’ αυτά».

Παράλληλα, όπως σημείωσε η κυρία Συρεγγέλα, «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση των δομών του Δικτύου στην κρισιμότατη χρονική περίοδο της πανδημίας. Φροντίσαμε για την ομαλή λειτουργία των δομών και τη συνέχιση εξυπηρέτησης γυναικών θυμάτων, σε μια περίοδο έξαρσης της βίας λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού. Εξασφαλίσαμε έκτακτα καταλύματα για τα θύματα και τα παιδιά τους, ενισχύσαμε και εξελίξαμε το Δίκτυο Δομών μας με τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 εξασφαλίζοντας πέραν της δωρεάν ψυχολογικής και εργασιακής στήριξης και δωρεάν νομική βοήθεια για τα θύματα, ενώ υλοποιήσαμε σημαντικές δράσεις όπως η πιλοτική εφαρμογή του Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου και το Panic Button».

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Συρεγγέλα, «η αύξηση στις καταγγελίες από τα ίδια τα θύματα βίας και τρίτους, η ευρεία συζήτηση για τη βία και την παρενόχληση, χωρίς ενοχές από τα θύματα, δεν έγιναν τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών μας, είναι το αποτέλεσμα της ενθάρρυνσης των θυμάτων να σπάσουν τη σιωπή και της εμπιστοσύνης στην πολιτεία ότι θα βρουν τη στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται. Για όλες αυτές τις πολιτικές, σήμερα, αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Τέλος, η υφυπουργός διαβεβαίωσε όλους τους πολίτες αλλά και όσους έσπευσαν να μας κατηγορήσουν ότι κωλυσιεργούμε, ότι «εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων και για να διασφαλίσουμε ότι καμία γυναίκα δεν βρίσκεται μόνη απέναντι στον εφιάλτη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εμείς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα με εντιμότητα, με πράξεις και ουσιαστικές δράσεις με μόνο στόχο την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη!».

Δείτε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη με Σούκρι – Τι συζητήθηκε

Loading

Play