Μαρίνα Καλαμαριάς (Αρετσού): ΤΑΙΠΕΔ – ΣτΕ – Δήμος: Η μεγάλη ανάπλαση (vid)

Απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε την διαγωνιστική διαδικασία για εκμετάλλευση της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού).

Ρεπορτάζ: Δημόκας Βασίλης

Το συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του Δήμου κατά του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο με διαγωνισμό, παραχωρούσε την Μαρίνα καλαμαριάς σε ιδιώτη, για  περίοδο 35 ετών.

Ο δήμαρχος καλαμαριάς ανέφερε ότι «Θέλουμε την ανάπλαση της Αρετσού όμως με τους όρους της τοπικής κοινωνίας».

H δημοτική αρχή και η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων όλων των παρατάξεων – είναι αντίθετοι με την κατασκευή κτιρίων περίπου 15.000 τ.μ. στο χερσαίο τμήμα της Μαρίνας, για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείου.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μαρίνα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού» «Δεν θελουμε μια γειτονιά φιλέτο για λίγους. Θέλουμε μια ανάπλαση που θα λειτουργήσει ως στολίδι για την Καλαμαριά, τους πολίτες και ως πόλος έλξης για τουρίστες και πολίτες από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος καλαμαριάς.

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει κάθε λόγο να δηλώνει δικαιωμένος, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τη διαδικασία διαγωνισμού για τη μαρίνα της Αρετσούς. Ο Δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης μιλώντας στους δημοσιογράφος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης.

«Με μεγάλη χαρά πήραμε στα χέρια μας την απόφαση του ΣτΕ. Είναι πρωτοποριακή δεν έχει ξαναβγεί τέτοια απόφαση από το ΣτΕ για αντίστοιχη διαδικασία του ΤΑΪΠΕΔ. Αυτό που φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό, από πλευράς του ανώτατου δικαστηρίου,  είναι ότι η μαρίνα της Αρετσούς είναι ένας χώρος, που ναι μεν πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά από κει και πέρα ως διαδικασία θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και μετά να γίνει η όποια διαγωνιστική διαδικασία. Με αυτήν την απόφαση παγώνει ο διαγωνισμός, ακυρώνεται η όλη διαδικασία και είναι μία μεγάλη ευκαιρία από μεριάς ΤΑΪΠΕΔ  και Υπερταμείου, να αναδιαμορφώσουν άποψη αυτή τη φορά κι έναν διαγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη την άποψη του Δήμου, η οποία έτσι κι αλλιώς σε προφορικό επίπεδο  είχε γίνει αποδεκτή».

Ο κ. Δαρδαμανέλης ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς επιθυμεί την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, ωστόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, μετά και από σχετική απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δήμου.

«Είχαμε δύο βασικά προαπαιτούμενα, αφενός μεν να παραχωρηθεί η πλαζ της Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς από την ΕΤΑΔ. Αυτό έχει ξεκινήσει ως διαδικασία έχει γίνει μία πρόταση της ΕΤΑΔ, η οποία βέβαια έχει καταψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει ένα δεύτερο προαπαιτούμενο, η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου, ένα έργο το οποίο περιμένουμε εντός του Απριλίου να εγκριθεί η χρηματοδότησή του μέσα από το τομεακό πρόγραμμα αλιείας. Και το βασικότερο αίτημά μας έχει να κάνει με αυτή καθ’ αυτή την επένδυση, την αξιοποίηση της μαρίνας, που δεν είναι άλλο από το συντελεστή δόμησης και τις χρήσεις γης που προβλέπονται. Ως Καλαμαριά δεν έχουμε ανάγκη από ακόμη μία γειτονιά. Αυτό που μας λείπει είναι η αναψυχή και ο τουρισμός κι αυτό πρέπει να προωθήσουμε. Γι’ αυτό κάναμε τη συγκεκριμένη πρόταση και γι’ αυτό έτυχε της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας του  δημοτικού συμβουλίου», κατέληξε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Η απόφαση του ΣτΕ “Σε συνέχεια της με αριθμ. 567/2022 απόφασης του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ανακοινώνει ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού)”.

Γιατί έγινε δεκτή η προσφυγή του Δήμου Καλαμαριάς

Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του δήμου Καλαμαριάς, κρίνοντας ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακολούθως, θα έπρεπε να κατατεθεί η στρατηγική μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να υπογραφούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και ακολούθως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την διενέργεια του διαγωνισμού παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο δήμος Καλαμαριάς στην προσφυγή του την οποία είχε καταθέσει στις 14 Απριλίου 2021 είχε υποστηρίξει πως η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα διότι μεταξύ άλλων δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας και είχε εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας. Στο δε κείμενο της απόφασης του ΣτΕ, συγκεκριμένα αναφέρεται: “15. Επειδή, κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, η προσβαλλόμενη Πρόσκληση αποτελεί διοικητική πράξη, η οποία κατατείνει, ως προκήρυξη διαγωνισμού, στην ουσιώδη ανακατασκευή και λειτουργία συγκεκριμένου νέου έργου Α κατηγορίας (τουριστικού λιμένα).

“Το ΤΑΙΠΕΔ άνοιγε τον δρόμο για τσιμεντοποίηση της περιοχής. Είναι μια πρώτη νίκη”, δήλωσε ο Άρης Τεμεκενίδης, δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Πρώτη Ξανά”

Δείτε επίσης: Πυρκαγιές: Και τώρα τι θα γίνει το καλοκαίρι χωρίς τα ρωσικά πυροσβεστικά «Beriev»;