Μαρίνος – ΚΚΕ: «Επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή»

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είχε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος – Συζήτηση για Παλαιστίνη, Ισραήλ και… ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Μαρίνος παραχώρησε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης των δύο αντρών τονίζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ για την ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικά ο κ. Μαρίνος αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σφαγή του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, όπως ζούμε αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ευθύνες είναι εγκληματικές και έχουν μεγάλες ευθύνες οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που αναβαθμίζουν αυτά τα χρόνια τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Σημειώσαμε και στον κ. Υπουργό την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Το Κόμμα μας εκτιμά ότι η πολιτική της εμπλοκής, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική της εμπλοκής στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό μας και τα συμφέροντά του, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Και αυτήν την πολιτική της εμπλοκής το Κόμμα μας την καταδικάζει και την αντιπαλεύει.

Αυτό το επικίνδυνο στοιχείο, ο επικίνδυνος χαρακτήρας της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φαίνεται καθαρά από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη.

Φαίνεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και ιδιαίτερα όπως βλέπουμε στην άσκηση “Defender Europe“, που συνιστά πρόβα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στη Ρωσία.

Φαίνεται από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Patriot και τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε σοβαρές τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα παζάρι, μέσω των διερευνητικών συνομιλιών και άλλων συνομιλιών, όπως είναι σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο και περισσότερο μέσα από τις εντάσεις και την προσπάθεια συμβιβασμού, εκτιμούμε ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί έδαφος ενός κεντρικότερου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος ενεργειακών οικονομικών ομίλων.

Το Κόμμα μας ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόκειται για μια προσπάθεια, αναζήτηση, συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάθετη διχοτόμηση, που προβάλλει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή, με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων, είναι μεγάλος.

Στις εξελίξεις αυτές το ΚΚΕ καλεί το λαό μας να δείξει τη δύναμή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί πολύμορφα για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Δείτε επίσης: ΚΚΕ: «Αλληλεγγύη το μήνυμά μας»

YouTube
YouTube