«Αυτά δίνουν το προφίλ των φορολογουμένων, της επιχείρησης για να προχωρήσουμε σε ελέγχους και να εστιάσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις»
Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παραχώρησε συνέντευξη στον κόμβο taxheaven και μίλησε για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών.
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η φοροδιαφυγή δεν περνά μέσα από τα βιβλία. Θα βρεθεί εάν μερικές ενέργειες δημιουργούν αποχρώσες ενδείξεις».
Στη συνέχεια εξέφρασε την απορία «εάν αυτά τα δεδομένα που διαβιβάζονται, αξιοποιούνται και γίνεται επεξεργασία γρήγορα από τις αρμόδιες Αρχές».
Όπως είπε ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή και στο κομμάτι των ηλεκτρονικών βιβλίων και τις ταμειακές μηχανές και στα μηχανάκια για τα καύσιμα, έχουμε δεδομένα. Το θέμα είναι εάν τα αξιοποιούμε. Αυτά δίνουν το προφίλ των φορολογουμένων, της επιχείρησης για να προχωρήσουμε σε ελέγχους και να εστιάσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις».
Ο κ. Μαυραγάνης πρόσθεσε ότι «το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και οι φορείς πιστοποίησης θα μας προστάτευαν καλύτερα από τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια».
Στην ίδια συνέντευξη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών τέθηκαν και τα εξής θέματα:
– Οι τομές που επιχειρήθηκαν με την αλλαγή του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) τη θεσμοθέτηση του ΚΦΔ (ν. 4174/2013) καθώς και την εισαγωγή των ΕΛΠ (ν. 4308/2014).
– Τα σχέδια Κ.Φ.Δ. από την δεκαετία του 60 και οι τεχνικές ελέγχου από τη δεκαετία του 90, τα οποία είχαν ξεχαστεί στα συρτάρια.
– Η ανάγκη για την μεταρρύθμιση των του λογιστικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών καταστάσεων (ΕΛΠ).
– Η βούληση της κατάργησης των τεκμηρίων και οι απαιτήσεις της τρόικα για την κατάργησή τους.
– Οι αμοιβές των λογιστών.
– Η αναγκαία διαβούλευση με τους λογιστές και τους φορείς της αγοράς για τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.
– Τα υπερβολικά πρόστιμα του ΚΦΔ.
– Η Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής, ο ρόλος της και οι παρεμβάσεις της ως ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο.
Στη συζήτηση παρενέβησαν ο καθηγητής Κων. Καραμάνης, πρόεδρος της επιτροπής για το νομοσχέδιο για τα ΕΛΠ και οι Ορκωτοί Ελεγκτές Παν. Βρουστούρης και Κώστας Νιφορόπουλος).
Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: «Κόρη υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 130.000 ευρώ για να γυρίσει μία ταινία» (vid)
- Δήμος Ωραιοκάστρου: Ημερίδα με θέμα «Η Διοίκηση ως κλειδί για την τοπική ανάπτυξη – Τουρισμός και Εκπαίδευση»
- Η δημογραφική κρίση επηρεάζει αρνητικά τις θέσεις εργασίας για την ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών
- Euroleague: Το μέλλον των ομάδων μας εξαρτάται από εμάς
- Σύμβαση 303,4 εκατ. ευρώ για τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρουμανία
- Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Λύση μετά από δύο δεκαετίες για το ΕΕΕΕΚ – Δείτε το βίντεο με το πριν και το μετά των εγκαταστάσεων