Η λεκάνη της Μεσογείου συγκεντρώνει διαφορετικούς λαούς, πολιτισμούς και θρησκευτικές πεποιθήσεις και μπορεί να αποτελέσει ένα βιώσιμο μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού. Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η εμπορία ανθρώπων, η εξάπλωση της τρομοκρατίας και η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των φυσικών πόρων, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσω πολυμερών συνεργασιών. Χρήσιμες είναι οι κοινές θρησκευτικές αξίες των μονοθεϊστικών θρησκειών που μοιράζονται οι λαοί της Μεσογείου και αυτές πρέπει να αναδείξουμε στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 19ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ιταλικού κοινοβουλίου.
Στην αποστολή της ΔΣΟ συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Γ.Σ, Ιωάννης Βουλπέσκου, και ο σύμβουλος Κώστας Μυγδάλης.
Η PAM, ως διακοινοβουλευτικός οργανισμός που απαρτίζεται από 31 κράτη-μέλη, αποτελεί σημαντικό φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Μεσογείου. Η ΔΣΟ απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της PAM, βάσει σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο θεσμοί το 2019.
Στην εναρκτήρια τελετή, χαιρετισμούς απηύθυναν εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Λορέντσο Φοντάνα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.
Κατά την παραμονή της στη Ρώμη, η ηγεσία της ΔΣΟ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Focolare, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Κινήματος Πολιτικής για την Ενότητα (Movimento Politico per l’Unità – MPPU) και συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πραγματοποίησε επίσης συνάντηση στην Πρεσβεία της Αιθιοπίας με τον αναπληρωτή επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής, Ασέφα Αμπιγιού, εξετάζοντας τη δυνατότητα αποστολής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Αιθιοπίας στη ΔΣΟ.
Η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μπορεί να ενισχυθεί, δεδομένου ότι η Αιθιοπία διαθέτει πλειοψηφία χριστιανικού πληθυσμού, μοιράζοντας κοινές αξίες με τον διεθνή θεσμό των Ορθοδόξων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ