Με αναπτυξιακό boom προχωρά η Ελλάδα μέχρι το 2025

Εφόσον οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις γίνουν πραγματικότητα, τότε είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα βιώσει ένα αναπτυξιακό boom διαρκείας μέχρι το 2025.

Εμμέσως το «ομολογεί» το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που κατέθεσε η κυβέρνηση και στο οποίο γίνεται αναφορά στα 41 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας τους τελευταίους δύσκολους 18 μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Εκείνο, όμως, που έχει ξεχωριστή σημασία είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% φέτος, 6,2% το 2022 και σταθερά  4% έως το 2025.

propoli

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, όλες οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα πραγματοποιούνται υπό το φως του Μεσοπρόθεσμου. Και αυτό γιατί, πολύ απλά, περιγράφει την Ελλάδα του μέλλοντος. Άλλωστε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ.

Τι αλλάζει στην ασφάλιση και ποιοι επηρεάζονται

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει το βλέμμα της στραμμένο κυρίως στη νέα γενιά. Στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης παρουσιάστηκε η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κατά το Σουηδικό μοντέλο. Αυτή, εξάλλου, αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Με τις αλλαγές που θα ισχύσουν, εφόσον υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ο εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα έχει πλέον έναν ατομικό «κουμπάρα», στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του και θα παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του. Στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη.
 
Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο θα είναι δημόσιο. Βάσει του σχεδιασμού θα λειτουργεί στα πρότυπα δημόσιων ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που έχουν φτιαχτεί εδώ και δεκαετίες σε χώρες που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Τα οφέλη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης δύο σημαντικές κρατικές εγγυήσεις: Το κράτος εγγυάται αφενός την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του υφισταμένου συστήματος και αφετέρου ότι η επικουρική σύνταξη του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους.

Όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για μια πολυδιάστατη μεταρρύθμιση με στόχο:
– Τη μείωση του δημογραφικού κινδύνου που απειλεί τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων.
– Την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
– Τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
– Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και την παροχή ισχυρών κινήτρων για νόμιμη εργασία.

Δείτε επίσης: Ξενογιαννακοπούλου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα»

Loading