Με διαδικασίες fast track και μοντέλο Εύβοιας η αποκατάσταση των καμένων
Evros-news.gr/Eurokinissi)

Με διαδικασίες fast track και μοντέλο Εύβοιας η αποκατάσταση των καμένων

Άμεσες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των καμένων, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track και μοντέλο Εύβοιας προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας.

Το πρώτο βήμα είναι οι δασικές υπηρεσίες να κηρύξουν άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις πληγείσες περιοχές αναδασωτέες, ενώ ακολούθως θα προχωρήσουν όλα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί, με κορμοφράγματα και άλλα τεχνικά έργα. Παράλληλα, με ευθύνη των Περιφερειών, ξεκινά ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές. Μέριμνα και ιδιαίτερη φροντίδα θα υπάρξει και για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών.

Όσον αφορά την υλοποίηση των τεχνικών έργων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης», ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί. Το ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα αφορά στο νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών, διαμορφώνεται και θα παρουσιαστεί σύντομα.

Λιγότερες φωτιές, περισσότερα καμένα στρέμματα

Σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, στελέχη της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι την ώρα που ετησίως έχουμε λίγες φωτιές, εν τούτοις μετρούμε τα περισσότερα καμένα στρέμματα. Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι ότι το εν λόγο συμπέρασμα είναι προϊόν δημιουργικής λογιστικής. Όπως ημειώνουν, τις κρίσιμες ημέρες των πυρκαγιών σε Πάρνηθα και Έβρο, ξέσπασαν 416 πυρκαγιές σε έξι ημέρες, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν να αντιμετωπίσουν μεσοσταθμικά περίπου 70 φωτιές την ημέρα. Να σημειωθεί επίσης, ότι σε κάθε χώρα ο αριθμός των πυρκαγιών και η έκταση των καμένων εκτάσεων διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Η πυρκαγιά στον Έβρο, είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα, από το 2000.

Σχετικά με τις καμένες εκτάσεις, σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία έτη. Στην Πορτογαλία το 2017 οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφτασαν στα 5.406.300 στρέμματα, όταν ο μέσος όρος την τελευταία 5ετία ήταν 1.391.475 στρέμματα. Στην Ισπανία, το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ με 3.000.000 στρέμματα καμμένα, ενώ ο μέσος όρος 5ετίας ήταν 1.261.445 στρέμματα. Στην Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα καμένης έκτασης, με ετήσιο μέσο όρο τις 820.000

Οι “σοβαρές” ζημιές και ο απολογισμός στον Έβρο

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι σοβαρές ζημιές περιορίστηκαν σε 14.509 στρέμματα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του Copernicus, ενώ πλήρης καταστροφή καταγράφηκε σε μόλις 63 στρέμματα, δηλαδή στο 0,03% του συνόλου.

Βεβαίως στον Έβρο δεν μιλάμε για την ίδια περίπτωση, αφού η φωτιά έχει πλήξει μεγάλο τμήμα του δάσους της Δαδιάς, αλλά με βάση και την περσινή εμπειρία, σε κάποιο ποσοστό μιλάμε και για άκαυτα δέντρα, άκαυτες νησίδες και συστάδες δέντρων και τμήματα με καμένη θαμνώδη -και όχι δενδρώδη- βλάστηση, μη δασικού χαρακτήρα.

Δείτε επίσης: Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Loading

Play