Με ευρύτατη πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο

Με ευρύτατη πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο

Νόμος του κράτους, γίνεται σε λίγες ώρες από τώρα, ο «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Το νομοσχέδιο τίθεται απόψε σε ονομαστική ψηφοφορία ,κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος, καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της Επικράτειας, για την οποία απαιτείται νόμος που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Με κάθε βεβαιότητα, η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει θα είναι συντριπτική, καθώς ψηφίζεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και το ΚΚΕ που θα δηλώσει «παρών», δεν θα το καταψηφίσει.

Το ζήτημα της άσκησης του κυριαρχικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων και σε άλλα σημεία της επικράτειας, είναι το πρώτο από τα δύο θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης στη Βουλή. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει. Το δεύτερο ζήτημα που κυριάρχησε στη συζήτηση είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και το κλίμα μέσα στο οποίο αυτή θα γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση κατέρχεται με αντικείμενο συζήτησης μόνο τη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και τονίζει ότι οι διερευνητικές αποτελούν προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν αντιλήψεις κοινές και να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δε αυτός ο διάλογος, θα πρέπει να μην τεθεί στον παραμικρό κίνδυνο, η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει.

«Η σημερινή συζήτηση είναι από τις καλές στιγμές του κοινοβουλίου και ο πολίτης μόνο ικανοποίηση μπορεί να αισθάνεται για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από τα πολιτικά κόμματα. Ακόμα και αν από κάποια κόμματα μπαίνουν ερωτήματα ή υπάρχουν κάποιες διαφοροποιημένες απόψεις, η ουσία είναι ότι στο μεγάλο και σημαντικό οι πολιτικές δυνάμεις, στη συντριπτική πλειοψηφία, συμφωνούν», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, σημειώνοντας ότι «αυτό θέλει ο ελληνικός λαός. Στα μεγάλα ζητήματα απαιτεί τις ελάχιστες συναινέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις. Όπως σήμερα σε αυτό το νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας, που ενισχύει την εθνική μας κυριαρχία και αναδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ασκήσουμε ένα αδιαμφισβήτητο κυριαρχικό μας δικαίωμα, που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει βεβαίως και για τα άλλα εθνικά δικαιώματα, στον κατάλληλο χρόνο και όταν αυτό θα είναι επωφελές», ανέφερε ο Χρήστος Μπουκώρος και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα «στην ουσία η χώρα μεγαλώνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφερόμενος στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, υπογράμμισε ότι είναι άτυπες συνομιλίες, προκειμένου να σκιαγραφηθούν οι θέσεις των χωρών, αλλά η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι το μόνο θέμα που συζητάει είναι το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και συνεπώς οι φόβοι ότι μπορεί να μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών και άλλα θέματα, δεν είναι βάσιμες, διότι είναι άτυπες επαφές και «γιατί κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει μια χώρα να αποδεχθεί ζητήματα που μπαίνουν μονομερώς από την άλλη πλευρά».

«Η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική ευκαιρία για δύο λόγους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε: «Στέλνει το μήνυμα παντού ότι οι Έλληνες μπροστά στην απόπειρα καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ομονοούν. Ότι η Βουλή δεν είναι μόνο πεδίο κομματικών αντιπαράθεσε ων και συγκρούσεων, αλλά ο κατεξοχήν χώρος προβολής του εθνικού συμφέροντος. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, μπορεί να ανοίξει ευρύτερος διάλογος για την εξωτερική απειλή. Διάλογος που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διαμορφώσει σύγχρονη εθνική στρατηγική, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες και να χαράξει στόχους και προτεραιότητες».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε επίσης ότι η αποδοχή της τμηματικής διευθέτησης «μόνο ως μια αναγκαία αμυντική απάντηση στον δρομολογούμενο από την Άγκυρα επεκτατικό αναθεωρητισμό, μπορεί να νοηθεί. Είναι η στοιχειώδης άμυνα απέναντι στα τετελεσμένα που επιχειρεί να κατοχυρώσει η Τουρκία στην περιοχή. Θα έλεγα πως είναι η αυτονόητη απάντηση που στη συγκεκριμένη συγκυρία αποδεικνύεται θετική». Όπως όμως τόνισε, «αυτό δεν αναιρεί την κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, δυνατότητα της χώρας για συνολική επέκταση και στο Αιγαίο και ασφαλώς κάτω από την Πελοπόννησο και στην περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης». Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε γρήγορη προετοιμασία για την επέκταση στις δύο αυτές περιοχές και να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες με τις χώρες της περιοχής (Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, ακόμα και τη Λιβύη) ώστε να περιχαρακωθεί ο χώρος των ΑΟΖ και να επαναδιατυπωθεί ως απόφαση του εθνικού Κοινοβουλίου ότι διατηρούμε ακέραιο και αναπαλλοτρίωτο το δικαίωμά μας στο Αιγαίο.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play