Με μειώσεις φόρων έρχεται στην 85η ΔΕΘ ο Μητσοτάκης
(EUROKINISSI)

Με μειώσεις φόρων έρχεται στην 85η ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Μειώσεις φόρων θα περιλαμβάνει το «πακέτο δώρων» που θα φέρει στην 85η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανεξαρτήτως του θορύβου που προκάλεσαν οι αρρυθμίες του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε στοχευμένες πολιτικές που θα ελαφρύνουν τη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, δίνοντας το στίγμα ότι η οικονομία πορεύεται στο σωστό δρόμο, σε συνδυασμό και με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

Οι εξαγγελίες του θα έχουν πυρήνα την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για 570.000 δημοσίους υπαλλήλους και 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους, αλλά και την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι ανακοινώσεις δεν θα έχουν άμεση ισχύ αλλά ορίζοντα διετίας, καλύπτοντας εμμέσως και τον πολιτικό χρόνο που απομένει μέχρι την προκήρυξη των εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2023, εφόσον φυσικά η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία της.

Τι σημαίνει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι περίπου 570.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 1.300.000 συνταξιούχοι με κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα θα ωφεληθούν από τη μη παρακράτηση φόρου κάθε μήνα. Η χρηματική διαφορά θα φανεί άμεσα, στον πρώτο μήνα καταβολής της σύνταξης. Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί φέτος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.  

Τον Νοέμβριο ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ για το 2022

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα καθοριστεί τον Νοέμβριο, αφού όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Και αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Οπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, η πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Πότε επιστρέφονται οι επιστρεπτέες

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Με τα ισχύοντα η επιστροφή τους θα πρέπει να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, με έκπτωση 15%, είτε σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Οι δείκτες δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη

Πάντως, παρά τις αντίξοες συνθήκες, τους που επικράτησαν τελευταίους 18 μήνες εξαιτίας της πανδημίας, η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι αντιστάθηκε και ο παραγωγικός ιστός κρατήθηκε όρθιος, χάρη και στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα πετύχει: Ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 6% το 2022, έναντι 4,5%», του μέσου όρου στην Ε.Ε.. Αύξηση των εξαγωγών κατά 8% το 2022, έναντι 0% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Αύξηση των επενδύσεων σχεδόν 15%, έναντι  5% στην Ευρωζώνη.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Eurostat – τον Ιούλιο, η ανεργία στην χώρα μας μειώθηκε στο 14,6% τον έναντι 14,8% τον προηγούμενο μήνα και 16,8% τον Ιούλιο του 2020.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία από τις πρώτες που πήραν το πράσινο φως από το ECOFIN και προχρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι επίσης η πρώτη χώρα που πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ για το νέο ΕΣΠΑ.

Δείτε επίσης: Ψήφος εμπιστοσύνης θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

 

Loading