Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά πάντα τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου, ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας
Με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτσικώστα και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τιμήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«19η Μαΐου 1919. Εκατόν τρία χρόνια μετά και η καρδιά μας γίνεται κόμπος. Σκεφτόμαστε με πόνο τα τάγματα εργασίας, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις περιουσιών, τα 353.000 τραγικά θύματα μιας απίστευτης θηριωδίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κάνουμε την Ελλάδα μας πιο ισχυρή και περήφανη. Αποφασισμένοι να προασπίσουμε στο ακέραιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά πάντα τη μνήμη των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου. Έχουμε ηθική υποχρέωση και ιστορική ευθύνη να δώσουμε τον αγώνα, όχι μόνο για να θυμόμαστε πάντα και να τιμούμε τη μνήμη των 353.000 χιλιάδων αθώων θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα τον αγώνα, μέχρι να πετύχουμε την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση των Ελλήνων του Πόντου» δήλωσε πριν από την κατάθεση στεφάνων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου, αλλά με μία παγκόσμια αναγνώριση» συμπλήρωσε.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να παρουσιάσει με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα. Δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές στη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι έγκλημα και η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη. Και το επαναλαμβάνω και το τονίζω: Η Τουρκία οφείλει να το κάνει, όχι για να ξεχάσουμε, όχι για να αλλάξουμε την ιστορία ή τα βιβλία στα σχολεία μας, αλλά για να γίνει πιο βιώσιμο το μέλλον που θα μοιραστούμε ως γείτονες και πρωτίστως, για τη δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας νωρίτερα στην ομιλία του.
Αναφερόμενος στην επέτειο και στην αξία των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι η «19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια ημέρα τιμής και μνήμης, είναι πρώτα και κύρια, ημέρα καθήκοντος και ευθύνης. Δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως στο παρόν και το μέλλον. Κι αυτό γιατί 353.000 αθώα θύματα, περιμένουν τη δικαίωση, την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την ευθύνη αυτή, τη σηκώνουμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Και το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας, στο σύνολο του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως καταγωγής, καθώς και ο διαρκής αγώνας μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό, είναι ζήτημα συνείδησης».
Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε τη συνεισφορά των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα, ειδικά μετά τη Γενοκτονία, όταν αναγκάστηκαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να επουλώσουν τις πληγές τους, να ξαναστήσουν τις ζωές τους και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας. «Οι Έλληνες του Πόντου αποδείχθηκαν ανώτεροι των περιστάσεων και των δυσχερειών, προσφέροντας πολλά περισσότερα στην Ελλάδα, από όσα τους παρείχε η πατρίδα, ενώ πρωτοστάτησαν και σε όλους τους μεγάλους αγώνες του έθνους μας, για την ελευθερία και τη δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, επισήμανε ότι «103 χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όχι μόνον όλοι οι Έλληνες, όχι μόνο οι ανά τον κόσμο Έλληνες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι που κατανοούν αυτή τη σφαγή, αυτό που έγινε στις πατρίδες της Πόντου, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
«Και εμείς όλοι, απ΄ όποια θέση κι αν έχουμε, όλοι μαζί ενωμένοι θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι τη διεθνή αναγνώριση μέχρι να γίνει πλέον σίγουρο ότι η ανθρωπότητα, οι Έλληνες δεν θα γνωρίσουν αντίστοιχες θηριωδίες» πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
«Η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου είναι ένα από τα συνεχόμενα εγκλήματα εκείνης της περιόδου που έκανε η Τουρκία, τα μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις γενοκτονίες. Όσο η Τουρκία αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματά της, τόσο εμείς θα της θυμίζουμε ότι εκεί πάνω στον Πόντο ζουν 353.000 ψυχές, ένας βωβός ελληνισμός περιμένει τη δικαίωσή του» ανέφερε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
«Μόνον η διεθνής αναγνώριση και η ειλικρινής συγγνώμη εκ μέρους της Τουρκίας θα αποτελέσουν ισχυρό θεμέλιο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών μας στο μέλλον. Αυτόν τον αγώνα, όλοι οι Έλληνες μαζί τον συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση» τόνισε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ.
«Από τότε που ξεκίνησε μία ατελείωτη πορεία θανάτου ένα “Άσβουιτς εν ροή”, όπως είπε ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, τιμούμε τη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας, ωστόσο αυτή η μνήμη και η ιστορική πραγματικότητα ας γίνει μία προφητική δύναμη, έτσι ώστε να ενημερωθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για να γίνει αποδεκτή και να επιτευχθεί η διεθνής αναγνώριση του Ποντιακού Ελληνισμού» δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στεφάνια στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατατέθηκαν μεταξύ άλλων από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αρχηγών κομμάτων, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, προξένους, τον στρατηγό διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού και εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων.
Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των Τραπεζών.
Δείτε επίσης: 17 άτομα συνελήφθησαν για τα χθεσινά επεισόδια στον τελικό κυπέλλου