Με την κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας Ιω. Βρούτση, της εθνικής αναλογιστικής μελέτης, “η οποία τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του νόμου μέχρι το 2070” και της μελέτης επάρκειας των συντάξεων, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».
πως είπε ο κ. Βρούτσης πρόκειται για έναν νόμο-τομή, μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση. “Είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος θα αλλάξει και θα επηρεάσει το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και των ερχόμενων. Αυτός ο ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενώπιον της ελληνικής Βουλής”. Σημείωσε επίσης ότι η σχετική διαδικασία έκλεισε με τον “πιο άνετο ιστορικά χρόνο” καθώς η διαβούλευση κράτησε δύο εβδομάδες, ενώ στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο κατέθεσαν τη γνώμη τους 40 φορείς, έναντι 23 στον νόμο Κατρούγκαλου.
Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για υπερήλικες ομογενείς
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την “αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών”. Όπως σημείωσε ο πρώτος υπογράφον, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης, παραλάβαμε το επίδομα-σύνταξη των υπερηλίκων ανασφαλίστων ομογενών Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρειο Ήπειρο, τη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο στο μηδέν. Την πήγαμε, εν μέσω μνημονίων, στα 180 ευρώ. Με την τροπολογία μας οδηγούμε τη σύνταξη των αποδήμων αδελφών μας στα 360 ευρώ, ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης καλώντας τον κ. Βρούτση να την αποδεχθεί.
Με άλλη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, προτείνεται διάταξη που να επιτρέπει στον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ να μπορούν να παραιτηθούν από την άσκηση ένδικων μέσων ή από ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος των αιτούντων εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, πλην των αποδοχών τους, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν σε αυτές.
Την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης προτείνει με τροπολογία το Κίνημα Αλλαγής
Επίσης, τροπολογία για την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Με την ίδια τροπολογία προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση Νέου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η άρση αδικιών για συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, η κατάργηση αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, η κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί των επικουρικών συντάξεων, η ρύθμιση για οφειλέτες συνταξιούχους ΙΚΑ ως πατέρες ανηλίκων, η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο, η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης, η αναγνώριση κενών διαστημάτων ασφάλισης και ανεργίας ως πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ανεξαρτήτως τελικού φορέα απονομής σύνταξης, η συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, η κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η απασχόληση συνταξιούχων, και η υπαγωγή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.