Η μείωση της φορολογίας σε εργαζόμενους και οι παραγωγικές επενδύσεις είναι ο συνδυασμός που θέλει να εφαρμόσει στην πράξη η κυβέρνηση ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να πάρει… μπροστά το 2021.
Το μήνυμα που έλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι συγκεκριμένο. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία των θεσμών. Όχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας.
Αυτή είναι η μεταρρυθμιστική πρόκληση που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατ’ επέκταση ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης. Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει στη διάθεση του μετασχηματισμού της σημαντικότατα κεφάλαια από το 2021 και μετά, τα οποία θα αξιοποιηθούν ακριβώς στην κατεύθυνση την οποία συνιστά το “Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία”.
Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία πρέπει προηγουμένως να διαθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, του εργαζόμενου, της επιχείρησης.
Ρεαλιστικοί οι στόχοι της Έκθεσης Πισσαρίδη
Οι στόχοι που θέτει η έκθεση της επιτροπής χαρακτηρίζονται ρεαλιστικοί και “ειλικρινείς” στη διάγνωση των προβλημάτων που αφορούν στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας.
Όπως αυτό που διευκρινίζουν είναι ότι η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο, αλλά ανεξάρτητη οικονομική έκθεση και γι’ αυτό πρέπει να μείνει έξω από την κομματική αντιπαράθεση.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν πως “είναι μια έκθεση εξωστρεφής, καταγράφει αναλυτικά τις αγκυλώσεις, τα εμπόδια που ταλανίζουν τη χώρα και παραθέτει μια σειρά προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα σε πολλές άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα. Μάλιστα πολλές από τις εισηγήσεις αποτελούν κυβερνητικές πολιτικές που, ήδη, υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί”.