Μέρκελ: Σχεδιάζει ταξίδι στην Ουάσινγκτον λόγω του Nord Stream 2

Ταξίδι στην Ουάσινγκτον προετοιμάζει η καγκελάριος Μέρκελ σε στόχο να επιλύσει τη διαμάχη με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας – Θα είναι η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ωστόσο προγραμματίζεται μια συνάντηση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», επικαλούμενη γνώστες του θέματος.

Σχετικές συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι συνομιλίες θα καλύψουν μια σειρά από θέματα, αλλά ο αγωγός Nord Stream 2 θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ, Γιαν Χέκερ και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν Τζέικ Σάλίβαν πρόσφατα αναζήτησαν στην Ουάσινγκτον τρόπους επίλυσης του διλήμματος του αγωγού φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα, όμως και οι δύο πλευρές την χαρακτήρισαν εποικοδομητική. 

Οι Γερμανοί υπέβαλαν προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt».

Αυτές θα πρέπει τώρα να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας ώστε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και στη συνέχεια να χρησιμεύσουν ως βάση για τη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Μέρκελ.

Οι προτάσεις της Γερμανίας από τη μία πλευρά στοχεύουν να καταστήσουν πιο ορατή την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν σκέψεις για την διεύρυνση της υποστήριξης του Κιέβου από το Βερολίνο, γράφει η εφημερίδα.

Η Μέρκελ και ο Μπάιντεν θα έχουν ήδη συναντηθεί στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G7 στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, το δημοσίευμα της «Handelsblatt» αναφέρει ότι στη Σύνοδο κορυφής αναμένεται μια διμερής συζήτηση, όμως ο χρόνος θα είναι πολύ σύντομος για να διευθετηθεί η διαφορά του αγωγού.

Δείτε επίσης: Συνάντηση Μπάιντεν – Μέρκελ στον Λευκό Οίκο για να υπογραμμιστούν οι «βαθιές διμερείς σχέσεις» Γερμανίας – ΗΠΑ

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ