«Θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε κόσμο σε συνεργασία με τις ΗΠΑ» τονίσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Ενώπιον των βουλευτών της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής (Μπούντεσταγκ), η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν στο βαθμό που είναι υποχρέωσή της, και ότι αυτό είναι εφικτό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο πηγές.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) έχουν μέχρι στιγμής απομακρύνει από το Αφγανιστάν περισσότερους από 4.500 ανθρώπους. Περίπου 3.700 από αυτούς είναι Αφγανοί υπήκοοι και σχεδόν οι μισοί είναι γυναίκες και κορίτσια.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ανάμεσά τους είναι πολλοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το δίκτυο ARD μετέδωσε νωρίτερα ότι η γερμανική επιχείρηση απομάκρυνσης πιθανόν να ολοκληρωθεί ακόμη και σήμερα.
“Δεν θα υπάρξει κάποιος ειδικός διάδρομος για τη Γερμανία. Όλα τα βήματα συμφωνούνται σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους”, δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με μία πηγή.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει όσους Αφγανούς συνεργάστηκαν με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου – καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.
Συγκεκριμένα η Μέρκελ στο κοινοβούλιο δήλωσε: “Το τέλος της αερογέφυρας σε λίγες ημέρες δεν θα πρέπει να σημάνει και το τέλος των προσπαθειών για την προστασία των Αφγανών συνεργατών και της παροχής βοήθειας στους Αφγανούς εκείνους που έχουν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Γι’ αυτό τον λόγο εργαζόμαστε εντατικά σε όλα τα επίπεδα για να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε εκείνους που μας βοήθησαν, ακόμη και μέσω της πολιτικής χρήσης του αεροδρομίου της Καμπούλ”.
Σύνοδος G7
Οι χθεσινές συνομιλίες των ηγετών της G7 (της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών) ολοκληρώθηκαν με την απόφαση να μην παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν απεγνωσμένα να επιχειρούν την απομάκρυνσή τους από τη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και προτού εκπνεύσει η προθεσμία.
Η διεθνής κοινότητα, σημείωσε η Μέρκελ, θα πρέπει να συνεχίσει “τον διάλογο με τους Ταλιμπάν”. “Ο στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε, κατά το δυνατόν, τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν είναι μια πραγματικότητα στο Αφγανιστάν. Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι πικρή, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε”, επισήμανε η ίδια.
Επικαλούμενη την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο Αφγανιστάν μετά το 2001, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι “σχεδόν το 70%” των Αφγανών απέκτησε πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 20 χρόνια ήταν 20%.
Τόνισε μάλιστα ιδιαιτέρως το ζήτημα της παιδικής θνησιμότητας, που σύμφωνα με την ίδια, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε αυτή την 20ετία.
Κατέληξε λέγοντας “Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι καμία βία, καμία ιδεολογία δεν μπορεί να σταματήσει την επιδίωξη της δικαιοσύνης και της ειρήνης”.
Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: «Χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους»
- ΑΕΚ – Ολυμπιακός 5-25: Θρίαμβος για τις Ερυθρόλευκες
- Υπέγραψε στον ΠΑΟΚ ο Ματέους Βιετέσκα
- Φυλλάδια της Κου Κλουξ Κλαν στην Κεντακί: Κάλεσμα για εντοπισμό μεταναστών
- Τέμπη: Η ανοιχτή πληγή της τραγωδίας και οι φωνές των θυμάτων στη Βουλή
- Επίσημο: Στον ΠΑΟΚ ο Ματέους Βιετέσκα
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr