(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Μέσα στον Ιανουάριο θα έρθει η ομαλοποίηση», δήλωσε ο Πλεύρης για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Για την μεγάλη έλλειψη βασικών φαρμάκων στη χώρα μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και σημείωσε πως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων.

«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών…το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.

Και συνέχισε: «Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή η φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Εξήγησε πως ως χώρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

Ο υπουργός τόνισε επίσης πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά. Αυτό είναι επιπλέον πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Αντικαπνιστικός νόμος

Αναφορικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, ο υπουργός δήλωσε πως υπάρχει μία πολύ καλή εφαρμογή του στον κλάδο της εστίασης: «Υπάρχει ένα πρόβλημα τις νυχτερινές ώρες, είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το κομμάτι, σε συνεργασία και με τα κέντρα και με τους πολίτες, που πρέπει και οι ίδιοι να μπαίνουν στη λογική…20.000 έλεγχοι γίνανε τον Δεκέμβριο, δεν φτάνουν, πρέπει να αλλάξουμε και εκεί την κουλτούρα».

Δείτε επίσης: Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: «Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια»

Loading