Έχοντας υπογράψει τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, η Ελλάδα ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο γεωστρατηγικά προχωρώντας και στην υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί άλλη μια ισχυρή συμμαχία στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον συνεχίζονται σε εποικοδομητικό και εξαιρετικό κλίμα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπογραφεί και η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που θα έχει πενταετή διάρκεια.
Βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα καθυστερήσει να έρθει προς κύρωση στη Βουλή αφού θα προηγηθεί εκείνη με τη Γαλλία, καθώς η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.
Το μόνο σίγουρο είναι γύρω από την ελληνογαλλική συμφωνία είναι ανεπίτρεπτο να αναπτυχθεί ένας φθηνός λαϊκισμός από την αξιωματική αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να τονίζει πως σε αυτού του είδους τα θέματα και δεν χωρούν μικρότητες και μικροψυχίες.
«Προσβλέπω», ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατία, «σε μία διακομματική στήριξη της συμφωνίας, η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία»
Τα τρία σημαντικά στοιχεία της Συμφωνίας
Τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας με τη Γαλλία για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» -όπως επισήμανε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
– Πρώτον, το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει (στο άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί ένοπλη επίθεση στην Επικράτειά της. Δημιουργείται έτσι ένα νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας. Θωρακίζεται η Ελλάδα έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζεται η αποτρεπτική δύναμη της.
– Δεύτερον, γιατί αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, επιλογή στην οποία βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο. Σημειώνεται ότι οι τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό, σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος.
– Τρίτον, διότι η Συμφωνία αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Γίνονται τα πρώτα -τόνισε ο Πρωθυπουργός- πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και με τον Πρόεδρο Μακρόν μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα».
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης η Ελλάδα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ»
- Λίβανος: τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Αμερικανός αναλυτής: Ουκρανική προπαγάνδα εμπλέκει τον ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Σπανούλης: «Την Κυριακή σας περιμένω όλους εδώ»
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο αναλαμβάνουν δράση κατά του Πούτιν
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr