Η διεύρυνση της δεξαμενής των προσωπικών γιατρών, η δυνατότητα εγγραφής ανηλίκων σε προσωπικό παιδίατρο και η σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας είναι μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που προτείνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια έως τα μέσα του μήνα.
Με το νομοσχέδιο: Επανακαθορίζονται οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών, συμπεριλαμβάνοντας αγροτικούς γιατρούς και ιδιώτες που θα αμείβονται από τους πολίτες. Επίσης, εισάγονται κίνητρα για νέους γιατρούς, προσφέροντας επιπλέον οικονομικά κίνητρα ώστε να επιλέξουν τις ειδικότητες της γενικής οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας. Κάθε γιατρός που υποβάλλει αίτηση για αυτές τις ειδικότητες το 2025 θα λάβει εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ, με προϋπόθεση να συμμετάσχει στις εξετάσεις εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του.
– Όσοι δεν πραγματοποιήσουν εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό έως την 01.06.2025, θα εγγράφονται αυτομάτως από το σύστημα σε προσωπικό ιατρό με στόχο να μειωθούν τα εμπόδια πρόσβασης.
– Καθιερώνεται σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ελλάδα μόλις το 6% των ιατρών είναι ειδικευμένοι στις συγκεκριμένες ειδικότητες, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 20%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού να παραμένει ανεφάρμοστη σε ποσοστό περίπου 55% του πληθυσμού.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική, ανέφερε ότι «Αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ούτε εγώ ούτε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουμε μαγικές λύσεις».
Παράλληλα, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχίες για την εφαρμογή του νόμου, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να υπογραμμίζει ότι «ένας στους δύο ανθρώπους που κατοικούν στην Ελλάδα δεν έχει πειστεί να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό».
Η κριτική για τα τεστ ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου αποτέλεσε επίσης σημείο αντιπαράθεσης, καθώς διατυπώθηκαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους.
Η συζήτηση γύρω από το νομοσχέδιο συνεχίζεται με τις διάφορες παρατάξεις να προσπαθούν να υπογραμμίσουν την αναγκαιότητα για αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.