Μέτρα που Ενισχύουν την Κοινωνική Ευημερία: Ο Μ. Βορίδης Αναλύει τις Προόδους της Κυβέρνησης

Μέτρα που Ενισχύουν την Κοινωνική Ευημερία: Ο Μ. Βορίδης Αναλύει τις Προόδους της Κυβέρνησης

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» επικεντρώθηκε στο ζήτημα των μισθών στην Ελλάδα, συγκρίνοντάς τους με αυτούς στη Βουλγαρία. Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή η συζήτηση προέρχεται κυρίως από την αντιπολίτευση, παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατώτατο μισθό. Συμπλήρωσε ότι με κριτήριο την αγοραστική δύναμη, η Ελλάδα κατατάσσεται πάνω από άλλες έξι χώρες, αν και είναι κάτω από τον μέσο όρο.

Ο Μάκης Βορίδης, υπενθυμίζοντας τη δεκαετή οικονομική κρίση, τόνισε ότι δεν μπορεί να παραβλέπεται αυτή η περίοδος. Για να είναι δίκαιη η κριτική, πρέπει να συγκριθούν οι μισθοί, η αγοραστική δύναμη και ο πληθωρισμός του 2019 με τη σημερινή κατάσταση. Ανέφερε ότι η αγοραστική δύναμη είναι ο καλύτερος δείκτης, καθώς ενσωματώνει όλα τα στοιχεία. Υπογράμμισε ότι υπάρχει βελτίωση στην αγοραστική δύναμη, καθώς και αύξηση του μέσου μισθού από το 2019, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες. Επέμεινε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ό,τι πριν από επτά χρόνια.

Ο υπουργός διέψευσε πληροφορίες σχετικά με την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος και νέο κύμα ανατιμήσεων από τον Σεπτέμβριο. Αναφερόμενος στα φάρμακα, δήλωσε ότι οι αυξήσεις είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένα προϊόντα που είχαν παραμείνει σε σταθερές τιμές για πολλά χρόνια, αναγκάζοντας το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) να εισάγει φάρμακα σε υψηλότερες τιμές.

Συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με το 2019, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι η ανεργία έχει μειωθεί από το 20% στο 9,5%. Επίσης, χαρακτήρισε τις τέσσερις αυξήσεις του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει φτάσει από τα 560 στα 800 ευρώ, ως σημαντική πρόοδο.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν κλάδοι όπου οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, όπως η εστίαση και τα δημόσια έργα. Επαγγέλματα όπως οι νοσηλευτές και οι ειδικοί πληροφορικής παρουσιάζουν μηδενική ανεργία. Ανέφερε ότι οι διαγωνισμοί για μηχανικούς στο Δημόσιο δεν έχουν επιτυχία, καθώς οι υποψήφιοι προτιμούν τις καλύτερες αμοιβές της ιδιωτικής αγοράς. Τόνισε ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας απέχει πολύ από την κατάρρευση που περιγράφει η αντιπολίτευση, και αντέτεινε ότι υπάρχει μια συνεχής και οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης για βελτίωση.

Στη συνέχεια, στάθηκε στο πολιτικό κλίμα, επισημαίνοντας την πολιτική σταθερότητα, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Αν και χαρακτήρισε την εμπεριστατωμένη αντιπολιτευτική κριτική ως καλοδεχούμενη, ανέφερε ότι η τωρινή αντιπολίτευση εκφράζει έναν ισοπεδωτικό λαϊκιστικό λόγο που δεν συνεισφέρει στην κυβερνητική προσπάθεια.

Η συνέντευξη έκλεισε με αναφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση και ότι η επιλογή προσώπων σε τέτοια επίπεδα είναι μια σύνθετη διαδικασία που δεν περιορίζεται σε απλή αξιολόγηση.

©

Loading

Play