Μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες – Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400 ευρώ
Παρουσίαση των μέτρων πρόσθετης στήριξης των νέων γονέων, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες – Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400 ευρώ

Μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται το μέλλον της πατρίδας, με σκοπό τη δημιουργία μιας σημαντικής περιμέτρου ασφάλειας για τα νέα ζευγάρια, τις νέες μαμάδες και τα παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί.:

Συγκεκριμένα:

  • από τα 2.000 ευρώ πάει στα 2.400 για το πρώτο παιδί
  • Στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί
  • Στα 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί
  • Στα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί και πάνω

Η καταβολή του επιδόματος θα είναι αναδρομικά, άρα υπολογίζονται και τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023, ενώ αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο, σε δύο ισόποσες δόσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας έξι επιπλέον μέτρα στήριξης, που αποδεικνύουν όπως είπε την ευαισθησία της κυβέρνησης για την οικογένεια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, συνολικά ανακοινώνονται επτά μέτρα, ύψους 441 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα πολιτικό και επικοινωνιακό “αντίβαρο” στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Και αυτό καθώς με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θέλει να δώσει απάντηση σε όσους -και εντός της Νέας Δημοκρατίας- υποστηρίζουν ότι ανησυχούν για αποδυνάμωση της οικογένειας και επικαλούνται το δημογραφικό.

Η δημογραφική συρρίκνωση της χώρας “ξυπνά” την κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί τα εν λόγω μέτρα να λειτουργήσουν ως “συνταγές ίασης”. Κι αυτό όταν η έλλειψη λαϊκής κατοικίας αποτελεί “βόμβα”, ο πληθωρισμός καλπάζει,  αλλά και η κυρίαρχη συμπεριφορική τάση στην κοινωνία δεν αναδεικνύει την οικογένεια ως πρόταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί, σε συνέχεια του προγράμματος “Σπίτι μου”, την κοινωνική αντιπαροχή (που υποτίθεται θα είχε ξεκινήσει το 2023) και το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” για το 2024. Με το σύστημα της κοινωνικής αντιπαροχής πρόκειται ειδικότερα να κατασκευαστούν 2.500 κατοικίες, που θα διατεθούν με χαμηλό ενοίκιο σε 5.000 νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Να σημειωθεί ότι για φέτος, με βάση τον Προϋπολογισμό:

  • ανέβηκε η προσαύξηση ανά παιδί στις 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ πέρσι, όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
  • με τα ίδια, διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα δοθεί και η επιδότηση για θέρμανση με ρεύμα, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο ρεύματος για τους πολύτεκνους
  • αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.

Δείτε επίσης: Βουλευτής Παρασκευαΐδης: «Αν έρθουν οι Τούρκοι στα νησιά, θα μας σφάξουν όλους» – Τον αδειάζει ξανά το ΠΑΣΟΚ

Loading

Play