Στις 9,5 μονάδες προσδιορίζει την σημερινή διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου η δημοσκόπηση της Μetron Analysis για το Mega, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.
Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ καταγράφουν απώλειες στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακά κέρδη. Συγκεκριμένα, η ΝΔ χάνει μιάμιση ποσοστιαία μονάδα και καταγράφεται στο 27%, ενώ το ΚΙΝΑΛ 1,3 μονάδες και κατεβαίνει στο 13,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται με 19,4% στην πρόθεση ψήφου, από 19,1% τον Φεβρουάριο. Με ελάχιστες διακυνάνσεις τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, πλην του Μέρα 25 που κερδίζει πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα.
Αντίστοιχα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ εμφανίζεται με 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,6% και το ΚΙΝΑΛ – που εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος κερδισμένος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019 – στο 16,7%.
Άνετο προβάδισμα Μητσοτάκη
Το 30% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 15% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 8%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «Κανένας» καταγράφει ένα 29%…
Θετικά κρίνει τον κ. Μητσοτάκη το 35% των ψηφοφόρων, με τον κ. Τσίπρα να μένει στο 18%, κάτω από το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματός του.
Ανάλογες είναι οι διαφορές στην αξιολόγηση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να διατηρεί μία διαφορά 18 ποσοστιαίων μονάδων.
Οι διεθνείς εξελίξεις έφεραν την ακρίβεια
Το 56% θεωρεί ότι η άνοδος των τιμών είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, ενώ το 41% μιλά για ευθύνη της κυβέρνησης. Για κρίση με διεθνή προέλευσηκάνουν λόγο κατά πλειοψηφία εκείνοι που αυτοτοποθετούνται στο Κέντρο, στην Κεντροδεξιά και στην Δεξιά.
Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου
Σταθερή παραμένει επίσης η εκτίμηση των πολιτών για το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία – χάνει μόλις μία μονάδα, παρά τις αρνητικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.
Μία μονάδα κερδίζει η κυβέρνηση και για το έργο της στην Υγεία, με 33% θετικές γνώμες, ενώ παρά το μεγάλο ποσοστό (39%) εμφανίζει μία πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων στην αξιολόγηση του έργου της στην εξωτερική πολιτική.
Δείτε τις καρτέλες:
Δείτε επίσης: Γ. Γεωργαντάς: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας»
- Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Ελλάδα προτείνει λύσεις για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
- Δυσαρέσκεια στη Γερμανία: Οι πολίτες θίγουν τη δημοκρατία και την εκπροσώπηση
- Αντίο TikTok: Κλείνει στις ΗΠΑ αν δεν υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης
- Επιστροφή της οικογένειας Τραμπ στον Λευκό Οίκο
- Φόρος τιμής σε τέσσερις νεκρούς από ρωσική επίθεση στο Κίεβο