«Πρέπει να βγαίνουμε πιο σκληρα και πιο προωθημένα απο το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στη ΝΔ, όπως λέμε από τα αριστερά. Δεν είναι δύσκολο και είναι η μόνη τακτική που μπορεί να επαναπατρίσει το παραδοσιακό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην politic, o Μιχάλης Καρχιμάκης.
Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ (Β’ Αθηνών, Δυτικός Τομέας) σημειώνει με νόημα πως το κόμμα του χρειάζεται μια πιο αιχμηρή, προοδευτική και συγκρουσιακή αντιπολιτευτική στάση. «Η ιστορία μας το επιτρέπει, η συγκυρία το επιβάλλει, το μέλλον το απαιτεί», αναφέρει χαρακτηριστικώς, τονίζοντας πως στα ζητήματα διώξεων δημοσιογράφων, αστυνομικής βίας και καταστολής, στις υποθέσεις διαπλοκής κυβερνητικών με τον υπόκοσμο και στις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας προκειμένου να φιμωθεί η αντιπολίτευση, δεν μπορεί το ΚΙΝΑΛ να κρατά ίσες αποστάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Καρχιμάκης υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης όχι επειδή το λέει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά επειδή το λένε σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας, καφενείο και σπίτι: «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση αριστερής σοσιαλδημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή». Ο ίδιος, εξάλλου, θέτει τρία βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας: πρέπει να τάσσεται υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, βασικό συστατικό της να είναι η ίδια η έννοια της δημοκρατίας και να είναι κάτι παραπάνω από ένα φιλολαϊκό διαχειριστή, αλλά να σχεδιάζει το μέλλον με το λαό κυρίαρχο.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη Καρχιμάκη:
-Προφανώς και είστε ενήμερος της κριτικής που ασκείται στον Νίκο Ανδρουλάκη για ασάφεια, ιδίως ως προς ζητήματα στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ. Θεωρείται εύλογο να αναζητά ακόμα τα πατήματά του;
Σε ζητήματα στρατηγικής στο κίνημά μας, όπως εσείς το θέτετε, δεν νοείται να ψάχνουμε για πατήματα. Άλλωστε στις εσωκομματικές εκλογές θεωρείται ότι αναμετρήθηκαν και διαφορετικά στρατηγικά πλαίσια. Ελπίζω ότι αυτό που εκλαμβάνεται από εσάς ως απουσία ξεκάθαρου ιδεολογικού στίγματος θα αλλάξει γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι θα το αντιληφθείτε.
–Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης για την οποία μιλά ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;
Στο δικό μου το μυαλό μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση πρέπει να έχει ορισμένα πολύ βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, πρέπει να τάσσεται υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πολιτική για εμας είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ρυθμίζεται η διανομή περιορισμένων πόρων, υλικών και κοινωνικών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μια αριστερή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να φροντίσει αυτοί οι πόροι να κατευθυνθούν προς τους σύγχρονους μη προνομιούχους, τους νέους, τους εργαζόμενους, τους πραγματικούς δημιουργούς της οικονομίας. Επομένως αυτοί θα στερηθούν από τους μεγαλοσχήμονες και το παρασιτικό κεφάλαιο, που όπως είδαμε στην κρίση του κορονοϊού επιθυμεί να έχει ιδιωτικά κέρδη και κοινωνική χασούρα. Τα παραδείγματα καθε ημέρα ειναι άπειρα.
Δεύτερον, βασικό συστατικό της σοσιαλδημοκρατίας είναι η ίδια η έννοια της δημοκρατίας. Η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων και φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες με προβληματικές δημοκρατίες σε όλες τις διεθνείς έρευνες. Άρα στα ζητήματα διώξεων δημοσιογράφων, αστυνομικής βίας και καταστολής, στις υποθέσεις διαπλοκής κυβερνητικών με τον υπόκοσμο και στις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας προκειμένου να φιμωθεί η αντιπολίτευση, δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Είναι απαραίτητο να πρωταγωνιστήσουμε στην δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου υπεράσπισης και παλινόρθωσης της δημοκρατικής κανονικότητας.
Τρίτον, πάντοτε η σοσιαλδημοκρατία ήταν κάτι παραπάνω από ένα φιλολαϊκό διαχειριστή, διαχρονικά αναλάμβανε το καθήκον να ανοίγει τον δρόμο προς το μέλλον και να σχεδιάζει πως αυτό το μέλλον θα βρει τον λαό κυρίαρχο. Αυτό σήμερα σημαίνει ότι πρέπει να αναμετρηθούμε με πληθώρα ζητημάτων. Χρειάζεται να ανοίξουμε τον διάλογο για το δημοκρατικό έλεγχο των social media. Πρέπει να μιλήσουμε για την δίκαιη κλιματική μετάβαση, με περιεχόμενο, ανατροπες και συγκρούσεις, ώστε το κόστος της «πράσινης» οικονομίας να πληρώσουν οι μεγάλορυπαντές, οι έχοντες και κατέχοντες και όχι η κοινωνία. Είναι ανάγκη να αναμετρηθούμε με τα ερωτήματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση της παραγωγής.
Με δεδομένο ότι την επόμενη 20ετία εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν λόγω της αυτοματοποίησης πρέπει να διεκδικήσουμε δύο θέματα:
-Τον κοινωνικό έλεγχο των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης ώστε η δημοκρατία να μην εκβιάζεται από τους ιδιοκτήτες τους.
-Την θέσπιση ενός παγκόσμιου εγγυημένου εισοδήματος, χρηματοδοτούμενο από τα έσοδα της αυτοματοποίησης . Το εισόδημα αυτό θα πρέπει και έρευνες δείχνουν ότι είναι δυνατό να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου όπως τροφή, στέγαση εκπαίδευση και υγεία. Για μένα όλα αυτά είναι μια αριστερή σοσιαλδημοκρατική πρόταση.
–Σε τι πρέπει να διαφοροποιείται ο δικός σας αντιπολιτευτικός λόγος από τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Πόσο φοβάστε ταύτιση του δικού σας λόγου με τον κυβερνητικό στην εύλογη προσπάθεια να λέτε κάτι ξεχωριστό από την αξιωματική αντιπολίτευση;
Πρέπει να βγαίνουμε πιο σκληρα και πιο προωθημένα απο το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, όπως λέμε από τα αριστερά. Δεν είναι δύσκολο και είναι η μόνη τακτική που μπορεί να επαναπατρίσει το παραδοσιακό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αυτός δεν έχει απλά αντιδεξιά χαρακτηριστικά, αλλά επιθυμεί και μια συγκρουσιακή αντιπολίτευση στην ΝΔ. Το τελευταίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κάνει στον βαθμό που θα έπρεπε. Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τις βαθιές αριστερές και φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις ακόμα και σε περίοδο κρίσης εμείς της φέραμε. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θέσπισε την προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που οι επόμενες κυβερνήσεις το διολίσθησαν προς την κατάργηση. Η ίδια κυβέρνηση θέσπισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συγκρούστηκε με τις πολυεθνικές και έσωσε εκατομμύρια ευρώ από την φαρμακευτική δαπάνη που αλλιώς θα καλούνταν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.
Εμείς θεσπίσαμε την Διαύγεια για να ξέρει ο κόσμος πού πάνε τα χρήματά του και να αναχαιτίζονται από την πολιτική και την κοινωνική κατακραυγή περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Θεσπίσαμε τις κοινές μετοχές για να εμποδίσουμε την εκμετάλλευση των τραπεζών που σώθηκαν με κρατικό χρήμα από τους ίδιους τραπεζίτες που τις χρεοκόπησαν. Αυτό οδήγησε σε ανίερες συμμαχίες για την αναγκαστικη απομακρυνση της κυβερνησης ΠΑΣΟΚ- Παπανδρεου το 2011 και σήμανε την επαναφορά της τραπεζικής αυθαιρεσίας.
Χρειαζόμαστε μια πιο αιχμηρή, προοδευτική και συγκρουσιακή αντιπολιτευτική στάση. Η ιστορία μας το επιτρέπει, η συγκυρία το επιβάλλει, το μέλλον το απαιτεί.
-Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη η χειρότερη της μεταπολίτευσης, όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης όχι επειδή το λέει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά επειδή το λένε σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας, καφενείο και σπίτι. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση αριστερής σοσιαλδημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.
Δείτε επίσης: Σκρέκας: Επιδότηση 30% έως 50% σε 200.000 νοικοκυριά για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών
- Η HOPEgenesis ενισχύει τις εγκύους στον Δήμο Ζίτσας, ενισχύοντας την οικογένεια και τον πληθυσμό στην Ήπειρο
- Εγκάρδια τελετή παράδοσης της προεδρίας της Βουλής
- Η InterMed SA: Αριστούχος της Ελληνικής Οικονομίας 2024 με Καινοτόμες Λύσεις
- Εγκαίνια του νέου κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων στην ανατολική Θεσσαλονίκη
- Οι φοιτητές στη Σερβία καλούν σε γενική απεργία για το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό – «Ας πάρουμε στα χέρια την ελευθερία μας»