Στη σημασία της κοινής στάσης των εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που τάσσονται υπέρ του ευρωομολόγου επικεντρώνεται μήνυμα του ΜέΡΑ 25, στο οποίο επίσης αναλύεται γιατί οι χώρες του βορρά τηρούν αρνητική στάση.
«Το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ένα βροντερό όχι όλων μαζί», τονίζεται στο μήνυμα, που καλεί του εννέα ηγέτες «να πουν στην κ. Μέρκελ πως, αν δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομόλογου από την ΕΚΤ, τον μόνο θεσμό που μπορεί να το κάνει θεραπευτικά, θα ακολουθήσουν όλοι μαζί στην τακτική της “κενής καρέκλας” του Ντε Γκολ».
Δηλαδή, σημειώνει, «αν, κ.κ. Μακρόν, Κόντε, Σάντσεζ, Μητσοτάκη κ.λπ., δεν είστε διατεθειμένοι να απόσχετε από κάθε Σύνοδο Κορυφής, από κάθε Eurogroup, το Βερολίνο, η Χάγη και η Βιέννη θα την καταδικάσουν την ΕΕ σε αργό, βασανιστικό θάνατο. Για να σώσετε λοιπόν την ΕΕ, ανακουφίζοντας τους λαούς μας, πρέπει να είστε έτοιμοι να είστε ανυπάκουοι μέχρι το τέλος. Κι αν σας ταιριάζει καλύτερα η παρομοίωση με τον Στρατηγό Ντε Γκολ, αντί για το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού τον Ιούλιο του 2015, έχει καλώς. Θα σας στηρίξουμε».
Το ΜέΡΑ 25 υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ευρωομόλογο είναι απαραίτητο και ότι η άρνησή του θα βλάψει ακόμα και τις οικονομίες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας, οι κυβερνήσεις των οποίων το απορρίπτουν πεισματικά.
Στο ερώτημα «τότε, γιατί λένε “όχι” στο ευρωομόλογο», το ΜέΡΑ 25 απαντάει: «Για να κατανοήσουμε το ΟΧΙ της κας Μέρκελ ή του κ. Ρούτε στο ευρωομόλογο είναι απαραίτητη η κατανόηση του βασικού στόχου για τον οποίο δημιουργήθηκε το ευρώ: Ώστε κανείς εκλεγμένος πολιτικός να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει (ούτε σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ούτε στις καλές εποχές) τους θεσμούς της ευρωζώνης ή και των κρατών για να μεταβιβάσει πλούτο από τους λίγους στους πολλούς.
Με άλλα λόγια, η νομισματική ένωση δημιουργήθηκε έτσι ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα που είχαν τα κράτη να αναδιανέμουν σημαντικά εισοδήματα και πλούτο από τους κατέχοντες στους μη έχοντες – τόσο μεταξύ κρατών όσο και εντός των κρατών της ευρωζώνης».