«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι για δύο χρόνια, αν κάθε έθνος στη γη διοικούνταν από γυναίκες, θα βλέπατε μια σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα σχεδόν σε όλα… το βιοτικό επίπεδο και τα αποτελέσματα». Αν τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα ανάγουμε στο πιο άμεσο για τον πολίτη σύστημα διακυβέρνησης, αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταλαβαίνουμε ότι τα οφέλη από μια γυναικεία ηγεσία θα μπορούσαν να είναι πολλαπλά και ουσιαστικά.
Αν σου έλεγε κάποιος να αναθεωρήσεις την εκλογική σου συμπεριφορά και στις επόμενες εκλογές να ψηφίσεις μόνο γυναίκες υποψήφιες, σίγουρα θα τον κατηγορούσες για διάκριση ή και για στερεότυπο σεξισμό. Ωστόσο, αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν έχει σημασία το φύλο αλλά οι ικανότητες, παραβλέπουν ότι μέχρι και σήμερα, οι ίδιοι ψηφίζουν σύμφωνα με το φύλο και όχι τις ικανότητες, επειδή αυτό είναι το default. Οι άντρες κυριαρχούν στην πολιτική επειδή έχουμε συνδέσει το φύλο με τις ικανότητες, και όχι επειδή πραγματικά πάντα τις έχουν.
Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις κρίσεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Σε έναν κόσμο που διοικείται από άνδρες για άνδρες, ναι, οι ηγέτιδες είναι πιο ικανές.
Και αφού λοιπόν, έφτασε η εποχή που έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η θέση των γυναικών στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα του 2022 έχει ανέβει σκαλοπάτια. Με πατερίτσες μεν, αλλά ανέβηκε…
Πως όμως να μεταφράσει κανείς το γεγονός ότι στις θέσεις μάχης, στις θέσεις από τις οποίες λαμβάνονται πραγματικές αποφάσεις, όπως είναι αυτές στην αυτοδιοίκηση, και όχι σε αυτές με συμβολικό ρόλο, οι γυναίκες κρατούν τα πρωτεία της μειοψηφίας;
Σήμερα στην Ελλάδα καταγράφουμε μόλις 19 γυναίκες δημάρχους σε σύγκριση με 313 άντρες.
Έχουμε 2022 και η πολιτική δεν έχει γυναίκες. Καθόλου ενθαρρυντικό.
Πιο αποτελεσματικές οι γυναίκες δήμαρχοι
Φυσικά, είναι ανεδαφικό να υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ικανοί άνδρες πολιτικοί, αλλά τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι πειστικά, ως προς την αποτελεσματικότητα των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Ειδικά, όταν πρόκειται για τη μικρή κλίμακα ενός δήμου, όπου τα προβλήματα είναι πιο πρακτικά και “χειροπιαστά”, όπως κοινωνική μέριμνα, καθαριότητα, έλλειψη πρασίνου, εγκληματικότητα, διαφάνεια, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ικανές στη δημιουργία ισχυρών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Δεν πρόκειται για μια μάχη “γυναίκες εναντίον αντρών”, αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στη λήψη αποφάσεων, υιοθετούνται περισσότερες πολιτικές που ωφελούν τις γυναίκες, τα παιδιά και τις οικογένειες γενικότερα, καθώς οι γυναίκες πολιτικοί τείνουν να μιλούν περισσότερο για τα συμφέροντα των τοπικών κοινοτήτων, λόγω της στενής εμπλοκής τους στην κοινοτική ζωή.
Ως ηγέτες στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι γυναίκες είναι γνωστό ότι δίνουν προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά αυτός δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός λόγος για να ενθαρρύνουμε την αύξηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Η συμμετοχή των γυναικών δεν μπορεί να είναι σε ηθική βάση αλλά επειδή τους αξίζει να είναι μέρος αυτής της εκπροσώπησης.
Προχωρήστε, λοιπόν, ψηφίστε για αυτήν και αυτήν, και αυτήν και αυτήν. Αν κάποιος ρωτήσει γιατί, μη διστάσετε να απαντήσετε σύντομα: Επειδή είναι γυναίκα. Είναι τόσο καλός λόγος όσο κανένας άλλος.
Δείτε επίσης: Δημαρχία… γυναίκα ψάχνει – Μόλις 19 σε σύγκριση με 313 άντρες!