Μήπως πρέπει να υπάρχει πρόταση μομφής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ξέρω ότι ο τίτλος θα παραξενέψει πολλούς και θα αιφνιδιάσει περισσότερους… Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να θεσπιστεί η πρόταση μομφής και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μήπως ήρθε η στιγμή να αξιοποιηθεί και αυτή η πολιτική πρωτοβουλία ως μοχλός πίεσης προκειμένου οι Δήμαρχοι να αισθάνονται πιο «κοντά» την ανάσα της αντιπολίτευσης; Μήπως ήρθε η στιγμή να αντιληφθούν πραγματικά οι δημοτικές αρχές πως η αποστολή τους δεν ολοκληρώνεται το βράδυ των εκλογών αλλά στη λήξη της θητείας;

Το σκεφτόμουν αρκετά από τη στιγμή που άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτού του είδους οι κινήσεις είναι επικοινωνιακές και εν πολλοίς λειτουργούν ως αντιπερισπασμός διότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι «μπετόν αρμέ». Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς πολύ συχνά έχουμε ανεξαρτητοποιήσεις, διαφοροποιήσεις και η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη τόσο συχνά.

«Μοχλός πίεσης» στους ανεπαρκείς Δημάρχους

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι ο νομοθέτης πρέπει να δώσει το δικαίωμα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν ευθέως τις δημοτικές αρχές και να τους ασκούν πιο αυστηρό έλεγχο. Δεν νοείται ένας Δήμαρχος να είναι… περαστικός από το Δημαρχείο και ουδείς να μπορεί να τον αμφισβητήσει. Είναι ανεπίτρεπτο ένας Δήμαρχος να ασκεί τα καθήκοντά του ως «ημιαπασχόληση» και κανείς να μην μπορεί να του… τραβήξει το αυτί. Δεν το εξηγεί καμία κοινή λογική ο Δήμαρχος να μην παράγει ούτε ένα έργο και να κάθεται αναπαυτικά στην καρέκλα του, αμετακίνητος, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Νομίζω πως αυτό πρέπει να αλλάξει. Ιδίως όταν μιλούμε για την ανάγκη να ισχύσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση νέα μοντέλα που θα προάγουν το συμφέρον του δημότη και θα προτάσσουν την παραγωγή έργου. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα Δήμαρχοι που δεν τιμούν την αποστολή τους, δίχως να νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν. Υπάρχουν Δήμαρχοι που θυμήθηκαν ότι πρέπει να παράξουν έργα όταν μπήκανε στον τελευταίο χρόνο της θητείας τους. Υπάρχουν Δήμαρχοι που άτυπα παρέδωσαν την εξουσία σε συνεργάτες και αντιδημάρχους. Και αυτή είναι μια συνθήκη μη αποδεκτή για κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Γι’ αυτό γράφω και ξαναγράφω και θα επιμένω στην ανάγκη να δώσουμε χώρο και χρόνο στα άφθαρτα πρόσωπα. Τόλμη χρειάζεται, αποφασιστικότητα και διάθεση. Τα υπόλοιπα θα κριθούν στην κάλπη.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του με την πρόταση δυσπιστίας