Στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να εφαρμοστεί το μοντέλο της βόρειας Εύβοιας το οποίο έχει αποτελέσματα.
«Καταρχάς να πω ότι ενδεχομένως κάποιοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι, τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη συμφορά στη Θεσσαλία, όλη η προσοχή του κρατικού μηχανισμού θα είναι στραμμένη στη Θεσσαλία και θα ξεχαστεί ο Έβρος. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση για την οποία θα σας μιλήσω στη συνέχεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις άμεσες πληγές μας, αλλά να υλοποιήσουμε κι ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο» τόνισε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
Κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι, πράγματι θα ήθελα σήμερα να βρισκόμουν στον Έβρο -τον οποίον τόσες φορές έχω επισκεφθεί- σε μία διαφορετική συγκυρία.
Είχαμε την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να μιλήσουμε για τη θετική πλευρά της αναπτυξιακής δυναμικής του Έβρου και ειδικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης, δυστυχώς όμως σήμερα έρχομαι μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές, ίσως τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που είχαμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, την οποία είχα την ευκαιρία και σήμερα να επιτηρήσω από αέρος και να βρεθώ και στη Δαδιά, για να έχω μία αναλυτική ενημέρωση από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται το Εθνικό Πάρκο.
Ταυτόχρονα, καλούμαστε ως χώρα να διαχειριστούμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία μας. Και η σκέψη μας σίγουρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στους συμπολίτες μας, στους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και απαιτούν -και δικαιολογημένα- από το κράτος να προστρέξει στην άμεση υποστήριξή τους.
Όμως τώρα είμαι εδώ στον Έβρο και θέλω να σας μιλήσω για τον Έβρο και για τη Θράκη. Καταρχάς να πω ότι ενδεχομένως κάποιοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε ότι, τώρα που έγινε αυτή η μεγάλη συμφορά στη Θεσσαλία, όλη η προσοχή του κρατικού μηχανισμού θα είναι στραμμένη στη Θεσσαλία και θα ξεχαστεί ο Έβρος. Σας εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση για την οποία θα σας μιλήσω στη συνέχεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις άμεσες πληγές μας, αλλά να υλοποιήσουμε κι ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο.
Κάποιες πρώτες ιδέες τις έχουμε ήδη, αλλά έχω ζητήσει από τον Χρήστο Τριαντόπουλο -και με την υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου- όλα αυτά να βγουν σε ένα πολύ πιο συγκροτημένο κείμενο, που θα πατήσει και πάνω στη δουλειά που έχει κάνει η Επιτροπή της Βουλής, για να δούμε τον Έβρο την επόμενη μέρα, τη μεθεπόμενη μέρα μετά από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή.
Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, να βρεθούμε στον αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου στην Παλαγία και ήταν ίσως μία από τις λίγες ευχάριστες στιγμές σε ένα δύσκολο, σε ένα μαύρο καλοκαίρι, καθώς και με τη βοήθεια της ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορέσαμε και επισκευάσαμε το σχολείο σε χρόνο-ρεκόρ και τα παιδιά ξεκίνησαν κανονικά τη σχολική τους χρονιά, χαμογελαστά, σε ένα σχολείο το οποίο θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο.
Μιας και μιλάμε και για την περιοχή της Παλαγίας, ήδη η πρώτη εγκεκριμένη μελέτη αφορά την παρέμβαση η οποία πρέπει να γίνει γύρω από το χωριό, τα αντιδιαβρωτικά και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν.
Δίνουμε προτεραιότητα μαζί με τον κ. Γκουντούφα σε εκείνα τα χωριά που έχουν υποστεί ζημιά πέριξ. Όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και για λόγους ψυχολογικούς, διότι δεν θέλω οι κάτοικοι να βλέπουν για πολύ καιρό αυτό το μαύρο, το καμένο, το οποίο σίγουρα επηρεάζει και την ψυχολογία τους.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν σε όλη την έκταση της καμένης περιοχής. Ένα κομμάτι αφορά το Εθνικό Πάρκο, ένα δεύτερο κομμάτι αφορά εκτάσεις εκτός του Εθνικού Πάρκου. Ήδη ο κ. Γκουντούφας και οι πολύ άξιοι δασολόγοι τους οποίους έχετε εδώ, στη Διεύθυνση Δασών στην Αλεξανδρούπολη, έχουν ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία ώστε να μπορούμε να τρέξουμε σε χρόνο-ρεκόρ όλα τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.
Ο Γιώργος Αμυράς είναι προσωπικός μου σύμβουλος για τα ζητήματα αυτά. Θα βρίσκεται πολύ συχνά εδώ στον Έβρο, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο, τη Γενική Διεύθυνση Δασών αλλά και τους τοπικούς φορείς, να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί.
Σίγουρα η δουλειά που κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια είναι κι αυτή μια αχτίδα αισιοδοξίας. Εκεί κάναμε πολύ γρήγορες παρεμβάσεις. Τα αντιπλημμυρικά έργα άντεξαν, δοκιμάστηκαν από τον «Daniel» -διότι έβρεξε πολύ και στη Βόρεια Εύβοια-, δεν είχαμε ουσιαστικά προβλήματα. Και βέβαια και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δάσος βοήθησαν ήδη στη φυσική αναγέννηση και η εικόνα της βόρειας Εύβοιας σήμερα είναι ήδη διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από δύο χρόνια. Το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και εδώ στον Έβρο.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους που έδωσαν αυτόν τον άνισο αγώνα απέναντι σε μια φωτιά η οποία είχε χαρακτηριστικά τα οποία ήταν πρωτοφανή και για πυροσβέστες με εμπειρία δεκαετίας. Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε αν και τι μπορούσε να γίνει διαφορετικό στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Όμως θέλω να υποκλιθώ στον ηρωισμό όχι μόνο των πυροσβεστών και των εθελοντών αλλά και -το ανέφερε ο κ. Γκουντούφας- των ανθρώπων των δασικών συνεταιρισμών. Τους οφείλουμε πάρα πολλά. Και σας λέω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», διότι ξέρω πολύ καλά ότι εσείς που ζείτε από το δάσος και το πονάτε, ήσασταν οι πρώτοι οι οποίοι μπήκατε μέσα στο δάσος και καταφέραμε και σώσαμε ένα μεγάλο κομμάτι παραγωγικού δάσους, το οποίο ενδεχομένως να μην είχαμε καταφέρει να το κάνουμε εάν δεν είχαμε τη δική σας τη βοήθεια.
Αυτό είναι και ένα μοντέλο για το μέλλον. Τις φωτιές δεν τις σβήνουμε μόνο με την Πυροσβεστική, τις σβήνουμε σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες και με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν από το δάσος. Αυτό είναι ένα μάθημα για την επόμενη μέρα το οποίο πρέπει να το ενστερνιστούμε.
Δύο ακόμα παρατηρήσεις όσον αφορά τη φωτιά αυτή καθ’ αυτή. Είναι σίγουρα σχετικά παρήγορο, μέσα στη μεγάλη καταστροφή η οποία έχει γίνει, το γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια του Εθνικού Πάρκου έχουν καεί με φωτιά χαμηλής ή μέσης έντασης. Αυτό το βλέπετε και από πάνω όταν πετάτε. Ναι, υπάρχουν κομμάτια τα οποία είναι ολοσχερώς καμένα, υπάρχουν πολλά κομμάτια όμως όπου το πράσινο συνυπάρχει με το καφέ και με το μαύρο. Αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους ότι η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης θα μπορέσει να τρέξει πιο γρήγορα και ότι υπάρχουν εστίες μέσα στο δάσος, σημαντικές, άκαυτες, που θα υποστηρίξουν την πανίδα, αλλά θα μας βοηθήσουν συνολικά και στην προσπάθεια που κάνουμε το δάσος να επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση.
Δεύτερον, να τονίσω τη σημασία του θεσμού των αναδόχων αποκατάστασης. Είναι ένα πείραμα το οποίο τρέξαμε πολύ επιτυχημένα μετά τις φωτιές του 2021. Για να το πούμε πολύ απλά, εταιρείες ανάδοχοι αναλαμβάνουν όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και τη δρομολόγηση των έργων σε συγκεκριμένες περιοχές. Κόβουμε, με άλλα λόγια, την περιοχή σε κομμάτια και αναθέτουμε σε εταιρείες να αναλάβουν τα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, με την υποστήριξη προφανώς των τοπικών φορέων, των δασικών συνεταιρισμών, όλων όσοι μπορούν να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια. Η χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο είναι εξασφαλισμένη από τον ιδιωτικό τομέα.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη η ΔΕΠΑ, εκτός από το σχολείο, θα αναλάβει και την υλοποίηση της μελέτης γύρω από την Παλαγία η οποία κοστολογείται περίπου στις 300.000 ευρώ. Αντίστοιχα έργα όμως, και σε μεγαλύτερη κλίμακα, θα γίνουν σε όλη την έκταση και του Εθνικού Πάρκου αλλά και στις υπόλοιπες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός του Εθνικού Πάρκου.
Τώρα, στα ζητήματα της υποστήριξης για την επόμενη μέρα. Έχουμε ένα σύστημα κρατικής αρωγής το οποίο το δουλέψαμε πολύ, προΐσταται ο κ. Τριαντόπουλος, και δουλεύει καλά. Θα δουλέψει καλά και στην περίπτωση του Έβρου. Αυτό αφορά και στις αποζημιώσεις σε περιουσίες. Ευτυχώς οι ζημιές εδώ είναι σχετικά περιορισμένες σε σχέση με αυτό το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία, αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν τις καλλιέργειες και τις δραστηριότητες τις κτηνοτροφικές ή τις μελισσοκομικές, που είναι ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ.
Ο Ανδρέας έχει πολύ μεγάλη εμπειρία. Τα στελέχη του ΕΛΓΑ εδώ απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι εξαιρετικά έμπειρα και έχω ακούσει πολύ καλά λόγια, οπότε, κ. Πανταζή, πρέπει να σταθείτε στο ύψος της φήμης που σας ακολουθεί και να τρέξουμε πολύ γρήγορα όλα τα ζητήματα των αποζημιώσεων.
Θέλω να πω κάτι για τα χρήματα. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό για τον απλούστατο λόγο ότι μας έτυχαν τόσες φυσικές καταστροφές που τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν μπορούν απλά να καλύψουν. Μόνο την προηγούμενη τετραετία δαπανήσαμε παραπάνω από 500 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Συνολικά δώσαμε 1,1 δισ. αγροτικές αποζημιώσεις.
Δεν θέλω να έχετε καμία ανησυχία για τα χρήματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές. Η εντολή που έχω δώσει στον Ανδρέα είναι: θα αποζημιώσουμε σωστά και δίκαια, αλλά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θέλω οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από την παραγωγική γη του Έβρου να αισθανθούν ότι είμαστε κοντά τους, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε παράγουν λάδι, είτε είναι μελισσοκόμοι.
Θα κάνω πάλι μία έκκληση γι’ αυτό το οποίο είπε ο Ανδρέας. Είναι πάντα πολύ δύσκολο, ξέρετε, για εμάς να καλούμαστε να αποζημιώσουμε δραστηριότητες οι οποίες είναι ανασφάλιστες. Θέλω να το τονίσω αυτό. Καταλαβαίνετε ότι αν επικρατήσει αυτή η λογική, κανείς δεν θα ασφαλίζεται, διότι πολύ απλά θα λένε όλοι «γιατί να είμαι εγώ το κορόιδο να πληρώνω;». Ειδικά εδώ, για την περίπτωση των μελισσοκόμων, πολύ χαμηλά ασφάλιστρα, «θα έρθει το κράτος να μας αποζημιώσει». Αλλιώς, αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, το οικονομικό μοντέλο του ΕΛΓΑ θα καταρρεύσει και δεν είναι κάτι το οποίο το αντέχουμε.
Όμως, αυτή τη στιγμή το κύριο μέλημά μας είναι ο παραγωγικός ιστός του πρωτογενούς τομέα που θίχτηκε από τη φωτιά να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτές είναι οι σχετικές κατευθύνσεις που έχω δώσει στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Τα μέτρα στήριξης έχουν εξειδικευτεί από το Χρήστο Τριαντόπουλο. Όπου απαιτείται κάποια πρόσθετη παρέμβαση θα το κάνουμε. Θα υπάρξει αντίστοιχο «Evros pass» και αν υπάρχουν ζητήματα και στη Ροδόπη μπορούμε να το επεκτείνουμε λίγο στις περιοχές εκείνες οι οποίες επλήγησαν.
Θα κάνω μία ειδική μνεία όμως στη Δαδιά και στο Σουφλί, όπου θα υπάρξει ένα ενισχυμένο υποσύνολο του «Evros pass» που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Σας διαβεβαιώνω: υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά μέρη στη Δαδιά τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και να χαρεί το κομμάτι του δάσους το οποίο δεν επλήγη από τη φωτιά. Αλλά να μελετήσουμε, κ. Πρύτανη, και να κάνουμε τη Δαδιά ένα πρότυπο παγκόσμιας μελέτης για το τι γίνεται μετά από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Είναι μια ευκαιρία και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το εξωτερικό. Θα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μελετηθεί αυτή η φωτιά, η οποία είχε πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αλλά να μελετήσουμε και την επόμενη μέρα, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα κάνουμε πραγματικά βέλτιστες πρακτικές στο κομμάτι αυτό. Είναι κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Για να σας δώσω μία ένδειξη τι είναι αυτό το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την φωτιά -οι πυροσβέστες μας το ξέρουν καλά-, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φωτιά μέσα στο δάσος, αυτή η φωτιά έκαψε σε τέσσερις ώρες ό,τι έκαψε η περσινή φωτιά σε πέντε μέρες. Απλά για να έχουμε μια αίσθηση της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η φωτιά αυτή και γιατί ήταν τόσο δύσκολο να αποτραπεί η μετατροπή της σε αυτό που λέμε «mega πυρκαγιά».
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγιναν έργα και από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη Δαδιά. Και αντιπυρικές υπήρχαν, δυστυχώς δεν στάθηκαν αρκετές. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά αυτά τα οποία μας κάνουν λίγο αισιόδοξους. Όμως πρέπει να μάθουμε από αυτό το οποίο έγινε και να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα.
Ως προς τα αναπτυξιακά του Έβρου, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πολύ πιο εκτενώς όταν θα έχω και το πόρισμα της επιτροπής του Χρήστου Τριαντόπουλου. Θέλω να κάνω, όμως, μια ειδική μνεία στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και τα θέματα που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, γιατί ξέρω ότι είναι κάτι το οποίο σας προβληματίζει -και δικαιολογημένα- πάρα πολύ.
Ό,τι σας έχω πει ισχύει στο ακέραιο. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι Πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων. Ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει και έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Να το έχετε ακούσει από εμένα προσωπικά, είναι μια προσωπική μου δέσμευση και θα κριθώ και εγώ τελικά, όπως έχω κριθεί πολλές φορές στο παρελθόν από μάχες που κερδίσαμε. Θυμάστε, ήμασταν όλοι μαζί το 2020. Είναι μια μάχη διαρκείας όμως αυτή.
Τον πόλεμο θα κερδίσουμε, όχι τη μάχη αυτή. Και θέλω να γνωρίζετε ότι για εμένα το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εθνικό ζήτημα και θα διαθέσουμε -όπως έχει πει και ο Υπουργός, και με τη βοήθεια, όπου χρειάζεται, των Ενόπλων Δυνάμεων- όλους του απαραίτητους πόρους έτσι ώστε αυτή τη μάχη να μπορέσουμε να την κερδίσουμε.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε κάτι το οποίο αναφέρθηκε και από τον Πρύτανη, για τη δυνατότητα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου να υποστηρίξει νέες δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες όμως να είναι «γειωμένες» στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
Αναφέρω δύο παραδείγματα, τα οποία είχα την ευκαιρία να τα συζητήσω και με τον Δήμαρχο Σουφλίου: δεν έχουμε στη χώρα αρκετούς υλοτόμους. Είμαστε ελλειμματικοί, εισάγουμε ξύλο. Στη χώρα σήμερα εισάγουμε ξύλο. Η χώρα έχει δάση, με 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερους υλοτόμους και πρέπει αυτούς τους υλοτόμους να τους εκπαιδεύσουμε. Άρα, Δημόσια ΙΕΚ που έχουν να κάνουν με την υλοτομία. Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τον Έβρο ένα κέντρο εκπαίδευσης για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του δάσους.
Ένα δεύτερο θέμα το οποίο εθίγη: χειριστές. Πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Καλές δουλειές που απαιτούν μία εκπαίδευση την οποία μπορούμε να παρέχουμε και αυτή η εκπαίδευση μπορεί σίγουρα να λάβει και χώρα εδώ, στην ευρύτερη περιοχή.
Και βέβαια, ναι, θα ξαναδούμε μαζί με το Δημοκρίτειο και μαζί με το Υπουργείο Παιδείας συνολικά τον άξονα των περιφερειακών τμημάτων σε όλο τον Έβρο. Είναι εθνική επιλογή αυτό. Είναι εθνική επιλογή όλος ο άξονας: Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη. Είναι κάτι το οποίο πια ξεφεύγει από τη συνηθισμένη λογική την οποία έχουμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμουμε τις σχολές μας, αλλά θα χρειαστούμε μία συζήτηση με το Πανεπιστήμιο το ίδιο. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας γι’ αυτό.
Τέλος, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την συνολική αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου και της Αλεξανδρούπολης, η οποία μετατρέπεται τάχιστα σε μια πόλη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό, παγκόσμιο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Και σκέφτηκα, τελειώνοντας την παρέμβασή μου αυτή την δύσκολη ημέρα απλά να σας δείξω μία φωτογραφία η οποία δείχνει τι είναι αυτό το οποίο ετοιμάζεται να γίνει εδώ, στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτή είναι η πρύμνη του FSRU το οποίο θα έρθει και θα δέσει στην Αλεξανδρούπολη εντός των επόμενων μηνών -έχει το όνομα της πόλης, δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς- για να μπορέσει να γίνει πράξη ένα μέρος μόνο του συνολικού σχεδιασμού μας για το πώς η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο, προφανώς με πάρα πολύ σημαντικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, για τη χώρα συνολικά.
Όμως, ανάπτυξη του Έβρου δεν είναι μόνο ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, είναι ανάπτυξη όλου του Έβρου, του κεντρικού Έβρου, του βόρειου Έβρου. Και δικό μας χρέος είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή, αλλά αυτή η περιοχή που έχει και καταπληκτικούς ανθρώπους, θα απολαμβάνει ισόρροπα τα οφέλη μίας αναπτυξιακής δυναμικής σε βάθος χρόνου.
Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Να σας πω ότι προφανώς θα είμαι συχνά στον Έβρο, στη Θράκη συνολικά, όπως ήμουν τα τέσσερα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Να σας ευχαριστήσω και πάλι για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλατε τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά στις εκλογές και να σας πω ότι για εμένα αυτό είναι όχι ένα διαβατήριο εφησυχασμού, αλλά ένα διαβατήριο ευθύνης να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά, να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν.
Να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με μία τελείως διαφορετική λογική που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα όλων των δράσεών μας, διότι η κλιματική κρίση επηρεάζει τα πάντα, δεν επηρεάζει μόνο το νερό ή τις υποδομές μας. Αυτό απαιτεί μια διαφορετική φιλοσοφία που πρέπει να διαπνέει συνολικά πια τον κρατικό μηχανισμό από εδώ και στο εξής.
Εύχομαι και ελπίζω η επόμενη επίσκεψή μου να είναι σε μία πιο ευχάριστη συγκυρία. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις στον Έβρο και είδε το μέγεθος της καταστροφής.
Δείτε επίσης: «Επίθεση» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για το πρόγραμμα της ΔΕΘ – Μεθόδευση να την κλείσει ο πρωθυπουργός