(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Μητσοτάκης από Πάτρα: «Το καλάθι του νοικοκυριού δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας»

Ομιλία στην Πάτρα παρέδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αχαΐα.

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Πάτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες της Αχαΐας και ζήτησε, αστειευόμενος, από τον Παύλο Μαρινάκη την επόμενη φορά να «μεριμνήσει για μεγαλύτερο χώρο».

«Εδώ στην Αχαΐα συναντάμε σε μικρογραφία όλη τη διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα και πρόσθεσε ότι το παρελθόν δείχνει τον δρόμο όμως το παρόν μας επιτρέπει να διδαχθούμε από αυτό ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον.

Η χώρα είναι ήδη μια άλλη χώρα

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έκανε αναδρομή στην ιστορία της Αχαΐας και της Πάτρας, μέχρι την κατάρρευση του 2010, τα μνημόνια και αμέσως μετά «η τετραετία του ψέματος». «Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι όλα αυτά ανήκουν το χθες που δεν θα το ξαναζήσουμε. Η χώρα είναι ήδη μια άλλη χώρα και η περιοχή εδώ μπαίνει σε τροχιά προόδου και για αυτό είμαι εδώ σήμερα μαζί σας, για να θυμίσω συνοπτικά τα πολλά που έγιναν μέσα τριάμισι χρόνια αλλά κυρίως για να παρουσιάσω τα πολλά περισσότερα που δρομολογούνται», τόνισε ο Κυριάκος Μηστοτάκης.

Έπειτα, σημείωσε ότι «Κυρίως είμαι εδώ γιατί θέλω να σας περιγράψω πώς η πόλη, ο τόπος σας μπορεί να ξαναγίνει η δυτική πύλη της χώρας».

Αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με κομματικά γυαλιά

«Αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με κομματικά γυαλιά, στρέφοντας την προσοχή της μόνο σε περιοχές όπου πλειοψηφούν οι φίλοι της. Το αντίθετο. Έχω την ελπίδα και θέτω ως στόχο ειδικά εδώ στην Αχαΐα η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 23 να είναι πρώτο κόμμα και η Αχαΐα να είναι γαλάζια», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Πάτρα. Και συνέχισε: «Με την ΟΝΝΕΔ και τη νεολαία μας να δίνει πάντα το δυναμικό της παρόν. Το κριτήριό μας είναι ο ρόλος που ο κάθε τόπος μπορεί να έχει για τη νέα Ελλάδα του 2030. Η Αχαία πρωταγωνιστεί σε αυτό το σχέδιο. Με αποτελέσματα που πείθουν και ενώνουν. Το διαπιστώνω παντού. Είναι αλήθεια ότι ποτέ άλλοτε δεν γνωρίσαμε τόσες πολλές κρίσεις σε τόσο λίγο χρόνο. Κι όμως σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον η πατρίδα μας όχι μόνο στάθηκε όρθια αλλά ανέβηκε ψηλότερα, αυξάνοντας το δημόσιο πλούτο, μειώνοντας την ανεργία, στηρίζοντας το μέσο εισόδημα».

Όλες οι παροχές ανακουφίζουν το παρόν χωρίς ναρκοθετούν το μέλλον

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Φέτος το εθνικό μας προϊόν θα μεγαλώσει κατά σχεδόν 6%, πολύ πάνω από τις προβλέψεις μας, ρυθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Κλείσαμε οριστικά το κεφάλαιο των μνημονίων».

Οι Έλληνες πληρώνουν σήμερα λιγότερους φόρους και εισφορές όπως είχαμε δεσμευτεί. Πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί.

«Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές και θα αυξηθεί μία ακόμη και η πολιτεία επιδοτεί το ηλεκτρικό ρεύμα τη θέρμανση, τα καύσιμα, υψώνοντας αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα αυτά ανακουφίζουν το παρόν χωρίς να ναρκοθετούν το μέλλον. Δεν ξεπερνούν τις δυνατότητές μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μειώνουμε το δημόσιο χρέος με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλα τα κράτη της ευρωζώνης

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Την ίδια εποχή που η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους και επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης, μειώνουμε το δημόσιο χρέος μας με τον πιο γρήγορο ρυθμό από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Η πολιτική μας δικαιώνεται». Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για όσα ακολουθούν, όπως την αύξηση κατά σχεδόν 8% των απολαβών των συνταξιούχων μετά από πολλά χρόνια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

«Πολλοί θα δουν μία ακόμα σύνταξη. Την οριστική κατάργηση για όλους της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι γιατροί και οι ένστολοι θα δουν τις πρώτες αυξήσεις. Η μόνιμη μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Όλα αυτά είναι μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί όπως ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν όλες οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί τον Ιούλιο του 2019 και κάποιες ακόμα όπως η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές μέχρι τις 800.000 ευρώ. Μαζί και το ψηφιακό κράτος. Προσχολική εκπαίδευση, το νέο σχολείο με τις πρώτες προσλήψεις εδώ και μία δεκαετία 24.700 εκπαιδευτικών, διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, εξειδικευμένη επαγγελματική παιδεία. Και τα πανεπιστήμιά μας απελευθερωμένα από το βραχνά του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου».

Μπορώ να πω «ναι, το είπαμε και το κάναμε»

«Η ΔΑΠ δεν φοβήθηκε τις μεγάλες αλλαγές στο πανεπιστήμιο. Αγωνίζεστε για ένα καλύτερο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και δουλειά μας είναι να σας το προσφέρουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν θα κάνω πλήρη απολογισμό σήμερα του κυβερνητικού έργου. Θα πω για το σύστημα υγείας. Άντεξε μέσα στη πανδημία. Τώρα αναπτύσσουμε δυναμικά την πρωτοβάθμια φροντίδα», πρόσθεσε.

«Και βέβαια κλείσαμε μια μεγάλη πληγή του παρελθόντος, εκκαθαρίσαμε όλες τις εκκρεμότητες με τις συντάξεις μας. Θα εκδίδονται σε λιγότερο από 60 ημέρες».

«Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να πω ότι ναι το είπαμε και το κάναμε», είπε από την Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσοι σνομπάρουν το καλάθι του νοικοκυριού ας πάρουν το δικό τους κουβαδάκι κι ας παίξουν αλλού

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ξέρω ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Ξέρω ότι τα 42 δις της Πολιτείας μπορεί να κράτησαν όρθιες μέσα στην πανδημία την οικονομία και την εργασία, αλλά ακολούθησε πόλεμος. Δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε, αλλά δεν πρέπει και να μηδενίζουμε. Δεν ήταν τυχαίο ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση ηλεκτρικού ρεύματος. Πρώτοι στην Ευρώπη φορολογήσαμε τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής. Έχουμε διαθέσει 12 δις ως φράγμα στα κύματα του διεθνούς πληθωρισμού. Ως προς το καλάθι του νοικοκυριού που ήδη ρίχνει τις τιμές σε προϊόντα, είναι ένα μέτρο το οποίο τώρα σπεύδουν να το εφαρμόσουν και άλλες χώρες. Προφανώς δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας. Ενδιαφέρει όμως το μέσο Έλληνα. Με αυτούς και με το καλάθι του νοικοκυριού είμαστε εμείς λοιπόν. Και όσοι το σνομπάρουν ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού».

Τα μεγάλα έργα προχωρούν παντού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Τα μεγάλα έργα προχωρούν παντού. Το ξέρετε από πρώτο χέρι εσείς με την Πατρών-Πύργου. Όπως άλλοτε η Αχαία αποτελούσε μια μικρογραφία μιας χώρας σε ύφεση, σήμερα δηλώνει την αναστροφή αυτής της πορείας. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο. Το υπηρετούν πάνω από 80 έργα. Όλα συνθέτουν το όραμα για την πρωτεύουσα της δυτικής Ελλάδος, μιας Πάτρας σύγχρονης και δυναμικής. Είναι πόροι που πλησιάζουν τα 4 δις ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο των δύο προηγούμενων πλαισίων στήριξης. Θέλω να εξάρω την εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε: «Ναι, το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι η Πάτρα μπορεί. Ήδη δείχνει ανάσχεση δημογραφικής συρρίκνωσης. Η ανεργία εδώ μειώθηκε κατά 10 μονάδες από το 2019. Πάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν προστεθεί στον επιχειρηματικό ιστό μόνο της Αχαίας. Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της φροντίδας της Πολιτείας και του δυναμισμού του τόπου. Η Πάτρα και η Αχαία μετατρέπονται σε πόλο ανάπτυξης. Τώρα έχουμε τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες θα βαδίσουμε. Ξεκινώ από τη διαχρονική υστέρηση στην κατασκευή σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου. Τώρα η κυβέρνησή μας έχει εξασφαλίσει 4,5 δις ευρώ για το εθνικό σιδηροδρομικό πρόγραμμα. Το 15% αυτών των πόρων κατευθύνονται εδώ στην Πάτρα. Θέλουμε ο πατρινός να πηγαίνει στην Αθήνα σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες και αυτό είναι εφικτό».

«Κάναμε καλή δουλειά φέτος στην αντιπυρική περίοδο, οργανώσαμε καλύτερα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», τόνισε ο πρωθυπουργός. Οραματίζομαι την Πάτρα ως έδρα ενός πρωτοπόρου πόρου έρευνας και καινοτομίας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Στις αρχές του 2025 το Πάτρα-Πύργος θα είναι πραγματικότητα

Για το έργο Πάτρα-Πύργος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω σε τι δραματική κατάσταση παραλάβαμε το έργο Πάτρα-Πύργος. Με δική μου παρέμβαση εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Το έργο προχωρά πιο γρήγορα από ότι είχαμε προγραμματίσει. Αρχές του ’25, το Πάτρα-Πύργος θα είναι επιτέλους πραγματικότητα».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Με ορίζοντα το τέλος του ’24, η πόλη αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Αχαΐας θα έχουν ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης. Κλείνει αυτή η πληγή, είναι ντροπή μια ευρωπαϊκή μητρόπολη όπως η Πάτρα να μην έχει πρόσβαση σε ποιοτικό νερό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «με μια παρέμβαση είναι δύσκολο να χωρέσουμε όσα έγιναν στην περιοχή» και τόνισε ότι οι αναφορές ήταν ενδεικτικές. Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο το κυβερνητικό επιτελείο θα παρουσιάσει πιο αναλυτικά το σχέδιο για την Αχαΐα του 2030.

Κάποιοι επιθυμούν μια ασταθή κυβέρνηση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη

«Ο τόπος εισέρχεται σε μια προεκλογική τροχιά, εν μέσω προκλήσεων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πρώτη πρόκληση αυτή των εθνικών θεμάτων, τα οποία διαπερνούν ταυτόχρονα ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης και οι απειλές ενός απρόβλεπτου γείτονα. Δεύτερη πρόκληση εκείνη της εσωτερικής ζωής όπου η παγκόσμια ακρίβεια επιχειρείται να εμφανιστεί από κάποιος ως τάχα ένα εθνικό πρόβλημα αμφισβητώντας αυτοί οι κάποιοι τα αναχώματα της Πολιτείας απέναντί της. Και κάποιοι στοχεύουν να μετατρέψουν τη δικαιολογημένη αγωνία σε τυφλή διαμαρτυρία. Και τέλος είναι η ποιότητα του ίδιου του προεκλογικού κλίματος, περιβάλλον στο οποίο δυστυχώς συναντώνται τελευταία οι άθλιες πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ με τα σχέδια κάποιων εκτός και εντός συνόρων που θα επιθυμούσαν μια αγκυλωμένη και ασταθή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να υποκύψουμε».

«Αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει και αδύναμη χώρα. Δεν θα επιτρέψω σε καμία κομματική ή ιδιωτική σκοπιμότητα να απειλήσει τη σταθερότητα της χώρας».

«Όταν μιλάμε για σταθερότητα, δεν σημαίνει στασιμότητα. Είναι προϋπόθεση για αποτελεσματικότητα και δημιουργικότητα. Στη διεθνή σκηνή αποτελούμε μέρος του δυτικού κόσμου, ανήκουμε στη δύση. Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε τη ρωσική επίθεση κυρίως γιατί δεν θέλουμε να καθιερωθεί στην Ουκρανία τετελεσμένο αυταρχισμού που πρόθυμα θα μετέφερε η Τουρκία στη δική μας γειτονιά».

«Απέναντι στους γείτονές μας παραμένουμε ψύχραιμοι και ειλικρινείς. Θα συνιστούσα στους γείτονές μας να μην πανηγυρίζουν επειδή ο κ. Τσίπρας απείλησε τον πρέσβη της Γαλλίας ότι θα καταργήσει την αμυντική συμφωνία. Αυτά δεν καταργούνται με ένα νόμο και ένα άρθρο».

«Οι πολίτες προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια λάθος κυβέρνηση»
Σήμερα οι έρευνες δυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι ήδη γεγονός, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι «Η πολιτική μας είναι πολιτική αυτοπεποίθησης». Τόνισε στη συνέχεια:« Ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος είναι σήμερα περισσότερο ενισχυμένος από ότι ήταν εδώ και δεκαετίες».

«Όλα αυτά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πιστεύω τα αντιλαμβάνονται. Έχοντας ζήσει καταιγίδα ψέματος, φόρων και περικοπών. Βιώσαμε όλοι μαζί αλλεπάλληλες κρίσεις, ξέρουν ποιος μπορεί να τις ξεπερνά νικηφόρα. Προτιμούν μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια λάθος κυβέρνηση. Συγκρίνουν και κρίνουν. Αν και πολιορκούνται από τις συνέπειες των ενεργειακών ανατιμήσεων, γνωρίζουν ότι πρόκειται για παγκόσμια περιπέτεια στην οποία η πατρίδα μας αντιστέκεται όσο καλύτερα μπορεί. Δεν ρισκάρουν ό,τι έχουν κερδίσει. Για τους ίδιους λόγους, επειδή δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν μία πρόταση, οι αντίπαλοί μας δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα. Πότε καταγγέλλοντας δημοσκοπήσεις, πότε σπέρνοντας αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών».

Στο πρόσωπο του Κυριάκου Πιερρακάκη θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία του ψηφιακού κράτους

«Στις φρικιαστικές υποθέσεις παιδικής κακοποίησης, κάποιοι συνειδητά διακινούσαν τα συνθήματα «νδ -παιδεραστές», τώρα οι ίδιοι βρήκαν καταφύγιο στις υποκλοπές. Τι θέλουν να μας πείσουν ότι εγώ δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους υπουργούς και τις γραμματείς μου; Υποστηρίζουν ότι το predator έσωσε δήθεν την οικογένεια του Κ. Πιερρακάκη στο Μάτι… Δεν είναι τυχαία και αυτή η στοχοποίηση. Στο πρόσωπο ενός πετυχημένου υπουργού θέλουν να αμαυρώσουν την επιτυχία ενός πετυχημένου ψηφιακού κράτους που όλοι αναγνωρίζουν. Μέχρι και στις διακοπές του κ. Τσίπρα έμπλεξαν τις παρακολουθήσεις. Λες και κάποιοι άγνωστοι κύκλοι τον ανάγκασαν να κάνει κρουαζιέρα, ενώ οι στάχτες στο Μάτι ήταν ακόμα ζεστές. Το γελοίο και το χυδαίο έχει πολλές όψεις. Να θυμηθούμε τι έκανε ο πρόεδρος του Σύριζα μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019. Άλλαξε τον ποινικό κώδικα με διατάξεις που έφερε ο ίδιος, για να μετατρέψει το κακούργημα των υποκλοπών σε απλό πλημμέλημα. Σύντομα ο Σύριζα θα πάρει ξανά το μάθημα ότι δεν μπορεί να στήνει σκευωρίες.»

Συνεχίζεται η περιοδεία στην Αχαΐα

Το πρωί παρέστη στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη – Ρίο, που ουσιαστικά διασφαλίζει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Ρίου, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών για την ανάπτυξη νέας, ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και στο λιμάνι της Πάτρας. Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την Εθνική Οδό Πάτρα – Πύργος και το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, ενώ έστειλε και μήνυμα ενόψει των εκλογών τονίζοντας πως η απλή αναλογική είναι «συνταγή ακυβερνησίας» και πως η πρώτη δοκιμασία είναι η πρώτη εθνική κάλπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει την περιοδεία του και αύριο, Τετάρτη, στην Αχαΐα.

Στις 10:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου θα γίνει η παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.

Στις 12:00 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Δείτε επίσης: Κ. Πιερρακάκης: Οφείλουμε να χτίζουμε όχι να γκρεμίζουμε, να εστιάζουμε στο έργο και όχι στην λάσπη