Μητσοτάκης από Σάμο: Η νέα κλειστή δομή μεταναστών θα είναι αχρείαστη

Την νέα κλειστή δομή για μετανάστες στη Σάμο επισκέφθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Σάμο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέπτεται τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλοστη θέση «Ζερβού» και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ.

Το μήνυμα ότι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης η νέα κλειστή δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο θα είναι αχρείαστη έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση «Ζερβού».

«Δείτε την ως ασφαλιστική δικλείδα στην απευκταία περίπτωση που τα πράγματα χειροτερεύσουν και πάλι έντονα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι αυτή τη στιγμή η δομή στη Σάμο «φιλοξενεί περί τους 300 πρόσφυγες αλλά προφανώς έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η νέα δομή για μετανάστες στη θέση Ζερβού είναι μια δομή «σύγχρονη με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο» και σκοπό «να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάνουν στη Σάμο έως ότου κριθεί αξιολογηθεί αν αυτοί πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας ή σε αντίθετη περίπτωση να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης ή στην Τουρκία όπως ορίζει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να εξαντλείται στη χρηματοδότηση αυτής της υπερσύγχρονης δομής, αλλά πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, που θα επιμερίζει με δίκαιο τρόπο τις ευθύνες διαχείρισης του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πειστούν να αλλάξουν στάση και να συνεισφέρουν, εκείνες οι ευρωπαϊκές χώρες που νομίζουν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά.

«Σήμερα μια σημαντική ημέρα για το νησί, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, η νέα λειτουργεί ήδη ο χώρος αυτός αμφιθεατρικός πανέμορφος παραδίδεται στην τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης: Οργισμένη η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr