Μητσοτάκης από Σπαθοβούνι: “Με ακρίβεια η καταγραφή ζημιών, με ταχύτητα και δικαιοσύνη η αποζημίωση των παραγωγών”

Συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κορινθία και μετά τη Διώρυγα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Σπαθοβούνι και σε καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε εξωστρεφή βιομηχανική μονάδα της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με αγρότες της περιοχής και αφού επεσήμανε ότι ο παγετός «επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας», δεσμεύτηκε ότι «η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα γίνει με ακρίβεια και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με δικαιοσύνη και με ταχύτητα».

«Βρεθήκαμε τις πρώτες μέρες του Απριλίου αντιμέτωποι με ακόμα ένα, δυστυχώς, ακραίο καιρικό φαινόμενο -έναν σπάνιο παγετό- ο οποίος επέφερε σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Έχω, ήδη, ζητήσει και θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα μία έκτακτη Σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για μία, ακόμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ.

Όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, όπου υπάρχει ανάγκη θα στηρίξουμε με περαιτέρω πόρους και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε έτοιμοι για την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για καλλιέργειες ανταγωνιστικές, εξαγωγικές, οι οποίες στην ουσία σηματοδοτούν την αγροτική παραγωγή του μέλλοντος. Και θέλουμε να είμαστε πάντα κοντά σας, να ξέρετε ότι έχετε δυνατότητα να συνεχίσετε να επενδύετε σε αυτό το οποίο κάνετε και σε αυτό το οποίο αγαπάτε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι «ο παγετός έχει χτυπήσει πολλές μεριές της χώρας και ο πρωθυπουργός το παρακολουθεί κάθε μέρα, ενημερώνεται το πρωί και το απόγευμα». Προσέθεσε ότι πρέπει να «καρπίσουν πραγματικά τα δέντρα για να έχουμε μία συνολική αποτίμηση της ζημιάς η οποία είναι μεγάλη σε όλη την Ελλάδα» ώστε ο ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει «αυτή τη νέα κρίση που έχει έρθει πάνω τους παραγωγούς μας».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι η κρατική μέριμνα επεκτείνεται και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων συνδεόμενων με την αγροτική παραγωγή, όπως εταιρείες συσκευασίας: «Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια, οι παραγωγοί μας, είναι και ο κόσμος ο οποίος δουλεύει στα συσκευαστήρια και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα.

Νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους και θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από το κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους κάλυψη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι μετά τον «Ιανό» έχουμε πια εμπειρία, προκειμένου η Πολιτεία να κινείται πιο γρήγορα, συγκριτικά με παλιότερα.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, το οποίο τυποποιεί και οργανώνει τα θετικά μαθήματα τα οποία πήραμε από τη διαχείριση του “Ιανού”, ώστε «να αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τις φυσικές καταστροφές με την ίδια αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα ότι λόγω και της κλιματικής αλλαγής θα «πρέπει μεσομακροπρόθεσμα να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους καταστροφές».

Ακολούθως, έκανε αναφορά στον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού κανονισμού του ΕΛΓΑ,  που δεν έχει τροποποιηθεί από τη δεκαετία του ‘50, «για να μπορούμε να αποτυπώσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνει ο κάθε παραγωγός και να συνδέσουμε την ασφαλιστική του κάλυψη με τις πραγματικές του ανάγκες».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι θα δίνεται και η δυνατότητα επικουρικά «να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη ασφάλιση γι’ αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν και να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον. Γιατί αυτό το οποία έχουμε, αυτή τη στιγμή, είναι ένα πλαίσιο το οποίο έρχεται από το παρελθόν και το οποίο δεν ανταποκρίνεται, δυστυχώς, στις αλλαγές που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο επενδύει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τη σύγχρονη τεχνολογία που μας ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει πραγματικά μία ατμομηχανή ανάκαμψης».

Όπως και οτι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει: «Δεν είναι μόνο ένα υπουργείο διαχείρισης επιδοτήσεων. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτό της δουλειάς, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μία τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει στην ουσία να ξεκλειδωθεί μέσα από τον πρωτογενή τομέα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψή του στην περιοχή Σπαθοβουνίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος ΛΙβανός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και η βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Μαριλένα Σούκουλη.

Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην βιομηχανική μονάδα της Calpak (ηλιακοί θερμοσίφωνες), όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της επιχείρησης, την προσαρμογή στις αλλαγές που επέφερε η τεχνολογική πρόοδος, όπως και για τα μέτρα προστασίας για τον covid-19, ενώ από την πλευρά του στάθηκε στην ανάπτυξη ελληνικών «πράσινων» τεχνολογιών.

«Είναι η Ελλάδα που καινοτομεί, παράγει, και εναρμονίζεται και με τις επιταγές της μετάβασης σε οικονομία μηδενικών εκπομπών. Γιατί ξεχνάμε ότι η πρώτη μορφή ΑΠΕ ήταν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, πριν φτάσουμε στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι επικεφαλής της εταιρείας, Παναγής και Κωστής Κωνσταντινίδης, διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό ότι παρά τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία το προσωπικό τής επιχείρησης έχει αυξηθεί, ενώ πολλές νέες θέσεις απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και είναι καλά αμειβόμενες.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία δεν συνεπάγονται αυτόματα και μείωση του εργατικού δυναμικού, που απασχολούν βιομηχανίες σαν την Calpak, συμπληρώνοντας ότι ζητούμενο είναι η επανεκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζόμενων, προκειμένου να μπορούν να κάνουν τη μετάβαση στις νέες ανάγκες της παραγωγής.

Οι αδελφοί Κωνσταντινίδη ενημέρωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

«Τώρα με τα νέα self-tests, τα οποία πια καθίστανται υποχρεωτικά για πολλές κατηγορίες εργαζόμενων, έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε εβδομαδιαία βάση καθολικά το εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά στους χώρους εργασίας. Αλλά, βέβαια, πριν το κάνουμε εμείς, πολλές επιχειρήσεις νομίζω ήταν στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας ότι υποχρέωσή τους είναι η προστασία της υγείας των εργαζόμενων», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Έργα στη διώρυγα ύψους 9 εκ ευρώ»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ