Μητσοτάκης από Βρετανία: Μπορεί να βρεθεί «win-win» λύση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

O πρωθυπουργός συμμετέχει στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE

Στην έναρξη της συζήτησης ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο με τον ίδιο να λέει ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Kevin Featherstone:

Σχετικά με το «αν οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά, θα γινόσασταν πρωθυπουργός της Βρετανίας;», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση. Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει, αλλά «υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση».

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα: «Είναι πολύ ξεκάθαρο σε μένα ότι η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της Ελλάδας, με την Τουρκία, έχει γίνει πολύ πιο σύνθετη τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία προωθεί μια ατζέντα αναθεωρητισμού και προβάλλει παλαιού τύπου αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, που δημιουργούν προβλήματα σε όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εμείς, από τη μία πλευρά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην οδό του διαλόγου με την Τουρκία και ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στην περιοχή μας» και συμπλήρωσε πως:

«Είναι απαράδεκτες οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών μας και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο τον διάλογο» .

Δείτε επίσης: Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει μονότονα την ίδια τακτική